Allau de crítiques de l’oposició a l’acord entre els comuns i ERC per aprovar els pressupostos de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Tant Junts com Ciutadans i el PP han acusat Ernest Maragall d’utilitzar Barcelona com a “moneda de canvi”. La presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya (JxC), Elsa Artadi, ha recriminat al líder municipal dels republicans que no hagi aguantat “ni una setmana” l’oposició als comptes. Un canvi de parer amb el qual, afirma, “seguirà sent la crossa del pitjor govern municipal que ha tingut Barcelona en la història de la democràcia”.

Artadi considera que amb aquesta decisió, Maragall “ha enterrat la seva credibilitat”, també per poder ser candidat a les municipals del 2023. Considera que aquest preacord no altera el contingut essencial dels pressupostos però, en canvi, sí que altera la majoria de la investidura, el que és “políticament rellevant i que ha de tenir conseqüències”.

Guilarte critica que Barcelona sigui “moneda de canvi”

La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, ha acusat els comuns i ERC d’utilitzar els barcelonins com a “moneda de canvi” i de prioritzar els interessos dels partits per sobre dels de la ciutadania. Ho ha dit després que Ernest Maragall hagi anunciat un acord a dues bandes amb els comuns per desbloquejar els pressupostos de la Generalitat i de l’Ajuntament. Per Guilarte, “ERC torna a validar el model de degradació que comparteix amb Colau i el PSC” i lamenta que, segons ella, mantinguin la línia de perjudicar els barcelonins i de no donar solucions als seus problemes.

Bou: “Barcelona és la Ventafocs de Catalunya”

El president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, s’ha expressat en els mateixos termes que Guilarte: “Tinc la impressió que [ERC] té Barcelona com una moneda de canvi”. Assegura que no entén “de cap manera” l’actuació i la posició “ambivalent” d’ERC. “Si un és regidor de Barcelona ha de defensar els interessos dels barcelonins i no del que partit digui què convé o no convé”, argumenta. El líder dels populars creu que als republicans, “Barcelona els importa bastant poc”, i espera que els barcelonins s’hagin adonat “de l’afecte que té Esquerra a la ciutat”. “És la Ventafocs de Catalunya, ho ha sigut sempre”, sentencia Bou.

Parera: Maragall, “un mer instrument de vuit diputats dels comuns”

Per la seva banda, la portaveu del Grup Municipal de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, també ha criticat el canvi de parer de Maragall. En un tuit assegura que el líder dels republicans va voler ser alcalde amb ERC i s’ha quedat “en un mer instrument de vuit diputats dels comuns”. “Els interessos dels barcelonins, en venda”, conclou. Justament els vots de Barcelona pel Canvi van salvar el pressupost municipal en el primer tràmit a la Comissió d’Economia.