El desplegament del nou contracte de neteja a Barcelona suposa la implantació de contenidors intel·ligents nous, però també la retirada de milers de contenidors vells. Des moment, s’han començat a substituir els de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. En total es canviaran prop de 40.000 contenidors antics, però on van a parar? La prioritat de l’Ajuntament és reutilitzar-los sempre que sigui possible oferint-los a altres municipis. Quan estan malmesos, però, es desballesten i el plàstic serveix per fer-ne de nous.

L’Ajuntament calcula que un 60 % dels contenidors vells es desballestaran i el 40 % es podran reaprofitar. Segons ha explicat Carlos Vázquez, director dels Serveis de Neteja i Gestió de Residus, cada contenidor pesa 145 kg. D’aquests, 125 kg són plàstics que es poden reciclar i que es destinen a fer contenidors nous. La resta, entre 18 i 20 kg són metalls i aluminis que es fonen i també es reaprofiten.

D’aquesta feina de desmuntatge i valoració dels materials se’n encarrega Urbaser, una empresa especialitzada en gestió ambiental. En la revisió dels contenidors hi treballen 32 persones, i d’aquestes una vintena són persones que formen part d’un projecte de reinserció laboral. En total els treballs s’allargaran fins a finals de juny o principis de juliol i la voluntat és que tinguin un “cost zero”, és a dir, que la venda del plàstic pugui cobrir les despeses del desballestament.

Els contenidors de Barcelona, repartits per tot l’estat

Vázquez assegura que del 40 % de contenidors que es poden reaprofitar, molts ja s’han adjudicat a municipis tant de Catalunya com de la resta de l’estat. Els ajuntaments que els reben assumeixen el cost del transport i en retiren la imatge de Barcelona abans de tornar-los a posar en funcionament.

Cada any es cremen un miler de contenidors

No tots els contenidors que han estat al carrer poden tenir una segona vida. L’Ajuntament calcula que cada any es cremen al voltant de mil contenidors “de forma normal, sense que hi hagi aldarulls”. N’hi ha que s’incendien per una burilla, o un descuit, però alguns també cremen per l’acció de piròmans. En total, la crema de contenidors té un cost d’un milió d’euros a l’any que ja estan pressupostats.