Òmnium Cultural ha organitzat un any més l’acte “Justícia pels crims del franquisme” amb motiu de l’efemèride de la mort del dictador Francisco Franco, fa 43 anys. L’entitat cultural ha volgut retre homenatge a les víctimes del franquisme i denunciar els crims que es van cometre i que no han estat mai jutjats. També s’hi han denunciat “les traces del franquisme que encara perduren avui dia, amb la situació actual amb presos polítics, exiliats, repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estem vivint”, segons assegura l’entitat en un comunicat. L’acte s’ha fet a l’Estació de França i ha comptat amb lectures de textos d’autors com Caterina Albert, Joan Brossa o Vázquez Montalbán, projeccions de vídeos sobre l’exili i les mobilitzacions independentistes i música en directe de Kathy Sey, Mazoni i Maremar.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha llegit una carta escrita pel president de l’entitat, Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners. “L’Estat ens demana més de 200 anys de presó per votar, perquè persegueix el mateix objectiu que el franquisme: que la llibertat d’expressió i la democràcia es podreixin a les presons”, ha escrit Cuixart, que justament aquest dimarts fa 400 dies que està empresonat. “Si els homes i dones antifranquistes que ens van precedir van estar disposats a donar-ho tot per la llibertat en situacions molt més adverses, no tenim cap dret a defallir!”, hi ha afegit Cuixart.

Al seu torn, Marcel Mauri ha subratllat que el judici de l’1-O confirmarà que les institucions espanyoles i el sistema judicial de l’Estat estan “lluny de qualsevol paràmetre democràtic”. Mauri també ha reiterat que durant els últims mesos l’Estat ha tornat a demostrar que les “reminiscències del règim franquista segueixen ben vives”, i ha conclòs que si el franquisme no va aconseguir silenciar Òmnium, el “judici a la democràcia” tampoc no aconseguirà silenciar la veu de Cuixart, dels 130.000 socis de l’entitat i d’una “majoria de la ciutadania catalana del 80 % que diu ‘no’ a la repressió i als empresonaments”, segons Mauri.

A l’acte hi han assistit el president del Parlament, Roger Torrent, i diversos diputats dels grups de JxC, ERC i la CUP.