(ACN/redacció) Òmnium Cultural ha presentat aquest dijous en roda de premsa una campanya per reclamar la llibertat dels presos independentistes amb busos entre els turistes i repartint postals explicatives als visitants de Catalunya. D’aquesta manera, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha exposat el projecte de la campanya d’estiu en què ha assegurat que “volen que els turistes sàpiguen que hi ha un país mobilitzat”. En aquest sentit, la campanya reivindica la lluita dels catalans “per la democràcia” i critica la repressió de l’Estat espanyol. Per aquest motiu, Òmnium ha preparat tres autobusos retolats amb el lema “Llibertat presos polítics i exiliats catalans” en diferents idiomes, que recorreran durant dues setmanes el litoral català des de la Costa Brava fins a la Daurada, passant per Barcelona.

Mauri ha declarat que l’objectiu de la campanya és que “els turistes vegin que hi ha un país mobilitzat”, “una ciutadania que va fer l’1-O i que ha sortit al carrer”, però, a la vegada, ha subratllat que “també hi ha un Estat espanyol que vulnera drets i llibertats”. En aquest sentit, el vicepresident de l’entitat ha criticat que “hi hagi presos polítics i exiliats al segle XXI” i creu que s’ha de fer saber als visitants. D’altra banda, Mauri ha explicat que els turistes podran entrar dins dels autobusos per veure què ha passat amb els “presos, exiliats i la repressió”.

D’aquesta manera, Òmnium ha preparat dos busos perquè circulin i un que serà d’exposició ambulant. A més, l’entitat ha creat postals d’estiu que Mauri ha assegurat que “els turistes no veuran si no els les expliquen” en què hi ha un seguit d’imatges dels dies clau del procés, amb frases com “Els catalans volen diàleg” en diversos idiomes.

El vicepresident d’Òmnium ha declarat que també repartiran postals a hotels amb “la lluita mobilitzada per l’1-O i la democràcia i la resposta de l’Estat espanyol”. L’entitat també ha creat cartells de la campanya i samarretes i, finalment, un “paquet internacional per a catalans que viatgen a l’estranger” en què hi haurà una samarreta, quatre postals i adhesius amb el lema “Llibertat presos polítics”, amb l’objectiu que siguin els catalans els que expliquin la situació que denuncia Òmnium quan trepitgen altres països.

Menció especial al president d’Òmnium, Jordi Cuixart

Per reivindicar la llibertat del president de l’entitat, Jordi Cuixart, en un dels tres autobusos que han creat hi haurà una exposició en què es farà una menció especial a Cuixart. D’aquesta manera, l’entitat vol recordar que el president “és l’únic activista social a la presó per haver exercit els seus drets fonamentals”. Cuixart és a Lledoners en presó preventiva des de fa 297 dies “per haver donat suport a la manifestació del 20-S.

El PP reclama prohibir la circulació del bus a Barcelona

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, considera que l’autobús “tergiversa i manipula la realitat parlant de presos polítics” i, per aquest motiu, exigeix que deixi de circular per la ciutat. Els populars recorden que, l’any passat, es va prohibir la circulació d’un bus contra la transsexualitat de l’entitat Hazte Oír. Per això acusen l’alcaldessa, Ada Colau, de tenir una “doble vara” amb els independentistes.

En un comunicat, Fernández Díaz ha demanat a Colau explicacions sobre els criteris seguits per permetre la circulació “d’un autocar la publicitat del qual és clarament política” i remarca que “aquesta no és la primera vegada que Colau permet publicitat independentista”.