Les jornades Aprenentatge Viu pel Poble-sec van començar dissabte a l’ateneu cooperatiu La Base i van continuar, a partir del migdia, a l’antiga seu de l’Institut Botànic de Barcelona, situada a l’entrada de l’aparcament annex al MNAC i tancada des de fa més de 10 anys. L’edifici és de propietat municipal i el col·lectiu vol convertir-lo en l’Espai Comunal la Botànika, per dur-hi a terme projectes i tallers de postpart, criança compartida i treball amb el cos. És l’ocupació més recent d’un edifici municipal, però hi ha almenys cinc immobles més propietat de l’Ajuntament de Barcelona que segueixen ocupats des de fa mesos o anys, amb diferents nivells de conflictivitat i estratègies també diverses per fer-hi front per part del govern d’Ada Colau.

La darrera ocupació d’un edifici municipal era fins ara la d’un edifici de cinc plantes al passatge de Sant Bernat, al Raval. L’Assemblea Llibertària de la Universitat de Barcelona hi va entrar al març per habilitar-lo com a residència d’estudiants i així ho ha fet. L’Ajuntament ha parlat amb ells i els ha explicat que, tot i que l’edifici estava tancat des que -el maig de 2011- l’Escola d’Adults Francesc Layret es va traslladar al Palau Alòs, ara hi ha el projecte de destinar-lo a una ONG que també treballa amb joves. Hi ha l’acord que els joves ocupes s’hi quedin fins que aquest projecte tiri endavant, sempre que garanteixin la seguretat de l’immoble, la convivència amb els veïns i activitats obertes al barri.

Són les mateixes condicions que ha pactat el districte de Gràcia amb l’assemblea de joves que ocupa l’antiga comissaria de la Policia Nacional al carrer del Torrent de l’Olla. L’immoble, de tres plantes, és ara propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge, però els joves l’han convertit en el Casal Popular Tres Lliris, que va ser desallotjat el novembre de l’any passat d’una antiga oficina de CatalunyaCaixa a la travessera de Gràcia.

Al desembre, un grup de joves van ocupar una casa al carrer de l’Hort de la Vila, a Sarrià. L’artista Joaquim Torres García hi havia tingut el taller i, després de molts anys buida, l’Ajuntament la va comprar durant el mandat de Xavier Trias. Com a regidor del districte, Gerardo Pisarello havia iniciat un procés de diàleg amb aquest grup i amb els veïns per cercar “solucions imaginatives” de gestió comunitària que ara haurà de trobar el nou regidor socialista Daniel Mòdol.

A Sant Andreu, entre els carrers del Pont i del Segre (molt a prop de la plaça d’Orfila), un grup d’ocupes viuen a la casa de l’oficial que manava els sometents que van iniciar la Guerra dels Segadors el 1640. Aquesta caseta va ser desallotjada el 2013, però la van tornar a ocupar. Els terrenys que ocupa són zona verda, així que l’Ajuntament té previst enderrocar-la.

L’ocupació més duradora d’un espai municipal és la de Can Vies. L’intent de desallotjar i enderrocar aquest antic edifici de TMB convertit en centre social des de fa dècades va provocar el maig de 2014 una setmana de protestes i aldarulls greus a Sants. Finalment, l’enderroc es va aturar i els col·lectius ocupants han reconstruït parcialment la casa, que continua funcionant com a centre, però amb un futur incert que ha d’acabar de decidir el govern municipal actual, tenint en compte que a l’abril la majoria de l’oposició (inclòs el PSC, ara nou soci de Colau) va demanar-ne l’enderroc.

Fins a l’abril, hi havia un altre espai municipal ocupat: l’antic Casal d’Associacions Juvenils de Barcelona de l’espai Transformadors, al Fort Pienc. Els veïns fa anys que demanen que es reobri com a equipament per al barri. L’estiu passat, un grup de joves el van ocupar i, en aquest cas, no hi ha hagut negociació: el 4 d’abril l’Ajuntament va tapiar la porta de l’immoble, després de cursar la denúncia corresponent per forçar-ne el desallotjament.

La Generalitat va fer el mateix, però per la via exprés, per desallotjar el mes passat l’antic edifici de la Llotja al carrer d’Avinyó. En aquest cas, els Mossos d’Esquadra van poder actuar ràpidament perquè l’Administració va denunciar l’ocupació durant les primeres 48 hores (es va produir diumenge, i el desallotjament va ser dimarts).