Amb motiu de la Diada 2019, hem seguit minut a minut les ofrenes florals de representants polítics, partits, sindicats i altres entitats i organitzacions que fan al monument de Rafael Casanova, a la Ronda Sant Pere de Barcelona. Aquí pots recuperar tot el matí de la Diada 2019 a Barcelona.

13:18
   

Punt final a l’ofrena floral

Després d’un matí marcat per la pluja, ha acabat l’ofrena floral a Rafael Casanova. El monument ha quedat, una Diada més, totalment guarnit de flors.

Tanquem així el seguiment que hem fet de l’ofrena floral. També podreu seguir el minut a minut de la manifestació a betevé.

12:55
   

La Coronela de Barcelona també participa en l’ofrena

El grup de recreació històrica la Coronela de Barcelona també ha assistit a l’acte de l’ofrena floral. Ho han fet com sempre amb els vestits d’època que duia l’antiga milícia ciutadana de Barcelona que durant el segle XVIII van formar professionals dels gremis.

12:42
   

Escridassada a Som Catalans, que ha anat a l’ofrena amb un representant de la Lliga Nord

El partit Som Catalans, que es va fundar d’una escissió de Plataforma per Catalunya, ha acudit a l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova acompanyat per un representant de la Lliga Nord (la Lega), el partit de l’italià Matteo Salvini. També han onejat banderes amb referències a la Lega de Salvini. El públic assistent ho ha rebutjat amb una sonora escridassada i una xiulada.

11:53
   

El Barça i l’Espanyol també participen en l’ofrena

A banda de les ofrenes institucionals i les dels partits polítics, també els equips esportius de la ciutat han fet la seva ofrena. La directiva del Barça acompanyada per un dels jugadors del primer equip de futbol Gerard Piqué. I també ho han fet el RCD Espanyol amb el porter Diego López.

11:27
   

Barcelona pel Canvi participa en l’ofrena floral de l’Ajuntament

 

La portaveu de Barcelona pel Canvi ha participat en l’ofrena floral que ha fet l’Ajuntament. No hi ha assistit, en canvi, el president del Grup Municipal, Manuel Valls. La número dos, Eva Parera diu que hi ha participat perquè és un acte institucional municipal, però que no aniran a la manifestació de la tarda perquè, diu Parera, “és un acte partidista”.

10:59
   

Torrent diu que la sentència obrirà un nou cicle polític

 

El president del Parlament, Roger Torrent, ha destacat l’excepcionalitat d’aquesta Diada per la situació dels polítics a la presó. També ha recordat que la sentència, que se sabrà d’aquí pocs dies, marcarà l’inici d’una nova etapa política a Catalunya.

10:57
   

Maragall diu que Barcelona ha de ser “autora” en el procés independentista i no només un escenari

 


El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha reivindicat que Barcelona ha de prendre part en el procés independentista i no només “oferir espais”, com la plaça d’Espanya on aquest dimecres a la tarda tindrà lloc la manifestació convocada per l’ANC i Òmnium: “Hem d’exercir de capital del país i espero que això ho poguem constatar en els propers mesos al ple de l’Ajuntament”, ha conclòs Maragall. El republicà també ha dit que aquesta Diada és “l’acabament del procés i d’una sentència que serà dura i inacceptable”.

10:49
   

Un grup d’ultres independentistes fa l’ofrena enmig de bengales

 

També ha fet acte de presència a l’ofrena floral el grup Renaixença Nacional Catalana i independentistes extremistes que han aparegut amb bengales vermelles i han fet crits d’independència i “visca Terra Lliure”. El grup onejava estelades i banderes amb el Fènix i la creu de Sant Jordi.

10:40
   

Elsa Artadi: “El dol no ha d’evitar que tornem a sortir al carrer”

 

La presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha dit que cal obrir una nova etapa i recuperar la iniciativa del moviment independentista. Ha assegurat que el dol no ha d’evitar que la ciutadania torni a sortir al carrer. Per això ha fet una crida a participar en la manifestació d’aquesta tarda. En aquesta lluita, ha dit, “hi som tots o no la guanyarem”.

10:32
   

Òmnium Cultural demana la llibertat de Cuixart

 

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha fet una crida a la ciutadania que surti al carrer per defensar “les llibertats” dels catalans. Mauri també ha recordat el president de l’entitat independentista, Jordi Cuixart, que ja fa gairebé dos anys que és en presó preventiva i ha dit que si no queda absolt quan surti la sentència del judici del procés, “l’estat espanyol, les institucions, tindran un problema greu amb la democràcia i amb la justícia”.

10:25
   

Els sindicats demanen responsabilitat política perquè hi hagi pressupostos

Una any més, la UGT i CCOO han assistit a l’ofrena floral i aquest any han aprofitat per demanar “responsabilitat política tant a la Generalitat com al Govern espanyol perquè hi hagi pressupostos. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha reclamat al PSOE que formi un govern de “progrés i d’esquerres” mentre que als partits catalans els ha demanat que deixin de banda el seu “tacticisme”.

De la seva banda, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha dit que plou sobre mullat perquè no s’avança en drets socials i laborals i ha lamentat que el diàleg entre Catalunya i l’estat espanyol no arribi a bon port. 

10:21
   

Ada Colau demana la llibertat dels polítics presos

 

En declaracions als mitjans després de fer l’ofrena, l’alcaldessa, Ada Colau, ha denunciat que hi ha “veus absents” referint-se als polítics presos per una situació de judialització política, i n’ha demanat la llibertat. 

Colau també ha fet una crida al diàleg perquè hi hagi un acord que permeti la formació d’un govern a Madrid i ha exigit que totes les institucions treballin per enfortir la cohesió social.

09:47
   

Josep Bou reivindica l’espanyolitat de Rafael Casanova  

Com ja va anunciar, el president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, ha participat en l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova, de qui ha reivindicat l’espanyolitat. Ho ha fet sota una intensa pluja i sense paraigua.

Des del partit ja van explicar que hi ha anat com a regidor i no com a representant del PP. De fet, l’última vegada que els regidors populars van anar a l’ofrena va ser el 2012. A partir de l’any següent no hi van tornar més.

09:37
   

El govern qualifica d’acte incívic el fet que hagi sonat l’himne d’Espanya 

 

La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha condemnat que algú hagi intentat boicotejar l’ofrena floral fent sonar l’himne d’Espanya, i ho ha qualificat d’acte incívic i lamentable.

09:29
   

Ada Colau presideix l’ofrena de l’Ajuntament amb tots els grups, excepte Cs

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha encapçalat l’ofrena dels membres del govern municipal acompanyada entre d’altres pel tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle,  i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

L’ofrena ha comptat amb representació de regidors de tots els grups municipals excepte Cs. També hi han participat el republicà, Ernest Maragall, la socialista, Laia Bonet, i la presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, el president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, i la regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, número dos de Manuel Valls, perquè és un acte de l’Ajuntament. En canvi, Valls no hi ha assistit. 

09:26
   

La Mesa del Parlament fa l’ofrena

A continuació cinc representants del Parlament de Catalunya, amb el president de la Cambra, Roger Torrent, han fet l’ofrena.

 

09:06
   

Boicot a l’ofrena floral del govern amb l’himne d’Espanya

Els membres del Govern, encapçalat pel president de la Generalitat, Quim Torra, han cantat ‘Els segadors’ a capella. Mentre ho feien, s’ha sentit l’himne d’Espanya que algú ha posat amb uns altaveus en un edifici proper.

09:02
   

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han estat els més matiners. Minuts abans de les 9 ja han fet l’ofrena al monument. 

08:30
   

A  partir de les 9 h comença la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, l’acte institucional amb que arrenca cada any la Diada de l’11 de setembre. Entre els primers hi haurà els representants del govern català, encapçalat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent.