(ACN i redacció) El govern de la Generalitat i el de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyats de partits i entitats, han fet aquest dissabte la tradicional ofrena floral a la tomba del president Lluís Companys, al fossar de la Pedrera de Montjuïc, en el 82è aniversari del seu afusellament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat d’Alba Vergés, presidenta del Parlament, i Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també han visitat el Fossar de Santa Eulàlia, on l’expresident republicà va ser abatut pel règim franquista.

El PSC, liderat per Salvador Illa i José Montilla, ha estat el més matiner a fer l’ofrena floral a la tomba de Companys. Després els ha seguit el Govern en ple —encapçalat per Pere Aragonès i els set consellers nous—, la Mesa del Parlament, l’Ajuntament de Barcelona, Òmnium, Junts, la CUP, ANC, ERC, Demòcrates, PdeCAT, Consell per la República, UGT i En Comú Podem.

Aragonès apel·la a la memòria antifeixista

El president de la Generalitat ha apel·lat a “recuperar la memòria antifeixista” de Catalunya, perquè “si oblidem que va existir el feixisme, el feixisme torna”, ha dit. El cap de Govern també ha reivindicat Companys com un símbol que les lluites “per la justícia social, la igualtat d’oportunitats i per la llibertat de Catalunya” van “estretament lligades” i són “dues cares de la mateixa moneda”.

Colau: “Ens preocupa tenir unes institucions afeblides”

Ada Colau ha subratllat la importància de tenir pressupostos de la Generalitat i de la resta d’institucions del país per poder atendre’n les necessitats en un moment tan complex com l’actual, amb la inflació disparada i l’encariment del cost de la vida. “Ens preocupa veure que tenim unes institucions afeblides, cal reforçar-les amb majories àmplies i sòlides”, ha dit. L’alcaldessa, després, ha assistit a la festa ciutadana Va de Besòs, on ha demanat més inversió al Besòs per poder “generar milers de llocs de treball”.