Com cada any per Nadal , partits polítics i institucions catalanes s’han desplaçat fins al cementiri de Montjuïc per homenatjar Francesc Macià amb ofrenes florals a la seva tomba.

Coincidint amb l’endemà del discurs del rei Felip VI, els representants dels partits polítics han reaccionat al missatge del monarca que, sense fer referència a l’emèrit, ha defensat que l’ètica “obliga a tots sense excepcions”.

Un “discurs buit” i “allunyat de la realitat” segons Aragonès

El vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha remarcat que l’únic discurs que els pot interessar és “el que anunciï la fi de la monarquia”. Aragonès ha lamentat també que Felip VI no “va demanar perdó pel seu suport a la repressió de l’1-O”. També afegeix que el monarca “no es va desmarcar de la corrupció que taca la monarquia borbònica”.

Torrent considera que Felip VI ha perdut “tota autoritat moral”

El president en funcions del Parlament, Roger Torrent, ha expressat que Felip VI “no pot donar lliçons a ningú”. També ha afegit que “sentir-lo parlar de principis ètics posa de manifest la profunda decadència del règim 78“, i comenta que és una etapa a superar per construir un futur millor.

Torra veu una “disjuntiva claríssima” entre la monarquia actual i una república catalana

Després de l’ofrena, l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat el discurs del Felip VI “parlant d’ètica” i ha realçat la figura de Macià com a referent de “lluita pels ideals i l’ètica”. Ha afegit també que una Catalunya independent tindria més recursos per fer front a la pandèmia de la covid-19.

Borràs qualifica Felip VI de”còmplice” de la conjuntura del “rei fugit”

La líder de JxCat al Congrés, Laura Borràs ha destacat que Felip VI “ni tan sols va esmentar el seu pare, el rei fugit”, i remarca que “s’afanya per regularitzar la seva situació fiscal però no fa res per regularitzar la seva situació democràtica“. Borràs assenyala també que el discurs d’ahir a la nit va ser “absolutament buit de contingut polític”.

Marcel Mauri afirma que Felip VI està “tacat per la corrupció”

Òmnium Cultural ha recordat que per quart any consecutiu, el seu president, Jordi Cuixart, no ha pogut assistir a l’ofrena perquè està “injustament empresonat”. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha afirmat que són al costat d’aquesta tomba per “reivindicar l’amnistia per a Jordi Cuixart, per a tots els presos polítics, represaliats i per a les gairebé 3.000 persones que han patit i estan patint repressió al nostre país”.