Representants de diverses formacions polítiques s’han acostat aquest dilluns fins al Fossat de Santa Eulàlia, al Castell de Montjuïc, per fer l’ofrena floral al monument dedicat al president Lluís Companys. També s’ha fet un homenatge al Fossar de la Pedrera, on hi ha la seva tomba, al cementiri de Montjuïc. Companys va ser l’únic president escollit democràticament i que va ser afusellat al Castell de Montjuïc per les tropes franquistes el 15 d’octubre del 1940.

Colau demana “la llibertat dels presos” i “aprovar els pressupostos generals”

L’alcaldessa, Ada Colau; el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, han dut a terme una ofrena conjunta. Colau ha demanat l’alliberament dels polítics presos pel procés. En aquest mateix acte ha aprofitat per fer una crida als partits independentistes perquè donin suport als pressupostos generals de l’Estat per al 2019 que han acordat el president espanyol, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Segons Colau, és molt important que s’aprovin perquè serviran per “enfortir els serveis públics i també la Generalitat”. L’alcaldessa considera que són pressupostos socials com els que hauria volgut Companys.

Torra denuncia que “cap Govern espanyol n’ha condemnat mai l’assassinat”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha interpel·lat el Govern espanyol, a qui ha demanat que anul·li els judicis del franquisme, com el de Companys. Torra ha assegurat que “no n’hi ha prou traient el dictador de la tomba del Valle de los Caídos”. El president ha recordat que cap Govern espanyol no ha condemnat mai “l’assassinat” de Companys. També ha dit que “és absolutament necessari eliminar tots els reductes franquistes que queden a l’Estat”.

Aquest diumenge al vespre també s’ha fet un homenatge a Montjuïc a les víctimes del franquisme, tant als republicans represaliats com als executats.

La dona de Forn acusa d'”hereus dels botxins” els qui no alliberen el seu marit

Laura Masvidal, dona de l’exconseller d’Interior Quim Forn, en presó preventiva pel procés independentista, ha estat present en les ofrenes florals. Masvidal ha acusat els qui no deixen que el seu marit surti en llibertat: “Qui no permet que avui ell sigui aquí són els hereus dels mateixos botxins”. Masvidal ha anat acompanyada de Neus Munté, candidata del PDeCAT a l’alcaldia, qui ha titllat de “ferotge” l’estat espanyol per la “repressió” i la “injustícia immensa” de tenir polítics empresonats i a l’exili.