El govern municipal preveu ampliar el Pla de barris a zones on no es va arribar en el mandat anterior i destinar-hi 165 M €. També s’ha compromès a executar una segona fase de cobriment de la ronda de Dalt (entre l’Institut Vall d’Hebron i Vallcarca) i estudiar una tercera fase. Aquestes són només dues de les accions que recull el Programa d’Actuació Municipal 2020-2023 (PAM), el full de ruta dels comuns i el PSC.

El document se sotmetrà ara al debat polític i també a les aportacions ciutadanes amb un procés participatiu. La voluntat de l’executiu municipal és invertir més de 2.000 M € en els propers anys, una part dels quals es podrà decidir en aquest procés de debat. “És un punt de partida obert als grups i la ciutadania”, ha dit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que confia que l’acord pressupostari amb ERC i JxC faciliti l’aprovació del PAM a l’estiu.

Dos mesos de debat ciutadà

El cobriment de la ronda de Dalt va ser la proposta ciutadana més votada en el PAM 2016-2019. Darrerament s’ha estrenat el primer tram cobert entre crítiques dels veïns, que en reclamen un cobriment total. El procés participatiu del PAM 2020-2023 començarà el 3 de febrer i s’allargarà dos mesos. Les aportacions es podran fer al web Decidim.Barcelona i en debats presencials.

En concret, l’Ajuntament ha previst 250 sessions participatives amb 41 debats de ciutat i 209 de districte. També hi haurà 160 punts de participació al carrer per arribar a tots els barris de Barcelona. A més, s’anirà a buscar col·lectius que habitualment no hi participen, com ara gent gran, persones amb discapacitat i estudiants (3.000 alumnes de 4t i 5è de primària i de 3r d’ESO).

Connectar el tramvia, més habitatge…

El PAM 2020-2023 té com a objectius principals la lluita contra les desigualtats i l’emergència climàtica. Entre les mesures que inclou destaca la connexió del tramvia, ampliar la xarxa de carrils bici, eixos verds nous i pacificació de carrers, doblar el parc d’habitatge assequible de lloguer i combatre l’envelliment amb una illa de cures integrals a cada districte.

A banda del document de ciutat, cada districte haurà d’avalar també un programa d’actuació específic, el PAD. En aquesta llista inicial d’actuacions als barris, el govern municipal preveu que durant aquest mandat s’iniciï la construcció del CAP Raval Nord, la superilla dels carrers de Girona i del Consell de Cent o la transformació de la Model amb equipaments nous.