El Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprovarà aquest divendres el nou Reglament de participació després que el TSJC anul·lés la normativa del 2017. El text que ha elaborat el consistori vol impulsar les consultes ciutadanes, però incorpora alguns canvis destacats que, a la pràctica, les fan més difícils. Per exemple, les entitats que vulguin convocar una consulta hauran de recollir 88.709 signatures en comptes de les 15.000 que preveia el reglament anul·lat.

Això és perquè, per dotar de més seguretat jurídica el reglament nou, es pren com a referència la llei catalana de consultes. Aquesta norma, pel volum de població que té Barcelona, fixa en més de 88.000 les signatures necessàries per convocar una consulta. El regidor de Participació, Marc Serra, admet que el canvi és “un retrocés” i que es treballarà per revertir-ho. Al ple, de fet, es votarà una proposta per reclamar un canvi a la llei de consultes.

“És absolutament impossible”

Les entitats que van promoure el reglament consideren que el límit de 88.709 signatures fa molt difícil convocar cap consulta ciutadana. “S’hauria d’aturar l’activitat només per aconseguir firmes”, valora el vicepresident de la FAVB, Albert Recio. Des del Consell d’Associacions de Barcelona, Joan Manuel Parisi diu que recollir tantes signatures “és absolutament impossible”. Per això, reclamen també canviar la llei catalana per rebaixar el llindar.

Per facilitar la recollida de signatures, el nou reglament amplia el termini de dos a tres mesos, amb l’opció d’ampliar-lo un mes més per causes justificades. També recull que es pugui optar a una subvenció un cop s’aconsegueixin la meitat de les signatures necessàries. Un cop recollides, caldrà que el plenari aprovi la consulta per majoria absoluta i, si és d’un tema que afecta tota la ciutat, pot ser necessari l’aval del Consell de Ministres.

Consultes a instàncies dels grups municipals

A banda de les consultes ciutadanes, el Reglament de participació també preveu que en puguin convocar els grups municipals si dues terceres parts del plenari es posen d’acord. Tot i això, no se’n podran fer sis mesos abans de les eleccions municipals. Amb tot, el regidor Marc Serra s’ha mostrat optimista i creu que “hi podria haver una consulta en aquest mandat” si els grups es posen d’acord. Caldria fer-ho abans de novembre.

ERC i Junts avalen el reglament

El Reglament de participació s’aprovarà amb el suport d’ERC i Junts, que també defensen canviar la llei catalana de consultes per rebaixar el límit de signatures a 15.000. Ara bé, la republicana Eva Baró ha demanat també canvis legislatius a l’Estat perquè el Consell de Ministres no hagi d’autoritzar consultes a Barcelona. Des de Junts, el portaveu Jordi Martí ha recordat que “en set anys, el govern de Colau i Collboni no ha fet cap consulta”.