El DOGC publica el nomenament de Bernat Solé com a nou conseller d'Exteriors

(ACN) Bernat Solé ha pres possessió per videoconferència com a nou conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. El fins ara alcalde d’Agramunt (ERC) ha promès el càrrec en un acte telemàtic aquest dissabte amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que substitueix el secretari de l’executiu. “Sí, des d’Agramunt i per Catalunya, ho prometo”, ha afirmat Solé. Per la seva banda, el president Torra li ha agraït que hagi accedit a Exteriors “en un moment tan excepcional per a la història del país”.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest divendres al vespre el nomenament de Bernat Solé (ERC) com a nou conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
Solé ha explicat en un comunicat que ja ha anunciat que accepta l’encàrrec “amb la recança d’haver de deixar de ser alcalde d’Agramunt”, però amb “il·lusió, determinació i compromís amb el país i amb els valors republicans”. Segons ERC, cal que lideri la conselleria una persona “externa” al departament, que faci “una aproximació neutra” als esdeveniments que van precipitar la dimissió de Bosch com a conseller -la mala gestió d’un presumpte cas d’assetjament sexual per part del seu excap de gabinet, destapat pel diari ‘Ara’.

El partit confia en l’experiència en gestió d’equips de Solé i en destaca el seu “més polític que tècnic”. “El departament ja té un equip amb un alt coneixement tècnic i del sector que està donant bons resultats en la tasca d’internacionalitzar i presentar Catalunya al món”, han esgrimit.

Causa oberta al TSJC

Solé, però, té oberta una causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i està a punt d’anar a judici. Se l’acusa de desatendre la prohibició del Tribunal Constitucional (TC) que suspenia la consulta i advertia els alcaldes del seu deure d’impedir-la.

La magistrada instructora del cas assenyala que Solé va participar en el referèndum i “no només no va impedir la votació sinó que durant la jornada va prendre decisions sobre la col·locació de les urnes o el tancament de l’edifici” que les albergava. El 12 de novembre, a més, la fiscalia va sol·licitar al TSJC que es jutgés el republicà per un delicte de desobediència també per l’1-O i va demanar que se li imposés un any i mig d’inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 24.000 euros.