Agraïments a la feina feta pels consellers sortints i destijos d'encerts als qui a partir d'avui hereten les responsabilitats al si del govern. Entre les paraules de reconeixement, ha destacat el missatge a la fins ara vicepresidenta, Joana Ortega Quan estavem amb totes les bateries en contra, va tenir coratge, valentia, seny i serenitat de fer les coses com calia. El relleu l'afaga Neus Munté. En aquest nomenament com a dona forta del govern molts hi veuen un cop d'efecte contra les crítiques a les polítiques socials del govern. De fet Mas ha volgut incidir en el fet que la nova portaveu i vicrepresidenta, mantindrà les funcions com a consellera de Benestar Social i Família Situar el benestar social, la justicia social al frontispici del que ha de ser la màxima rellevància del govern de Catalunya. Les funcions de Munté com a portaveu deixen camí lliure a Francesc Homs per, en paraules del president, dedicar hores a la campanya del 27-S. L'altra protagonista femenina dels canvis al govern de Mas és Meritxell Borràs, cap de llista de Convergència a l'Hospitalet del Llobregat, que a partir d'avui serà la nova consellera de Governació. I amb dues dècades d'experiència al Congrés i un profund coneixement dels secrets de la vida política estatal i madrilenya arriba Jordi Jané per assumir la cartera d'Interior. L'últim canvi a l'executiu català el protagonitza Jordi Ciuraneta, que a partir d'ara exercirà de conseller d'Agricultura. Són els nous companys de ball en un govern que Mas ha definit com a 100 per cent cohesionat en l'objectiu del "sí-sí", sense complexos ni recances, ha dit. En acabar l'acte nombroses mostres d'afecte als tres dirigents d'Unió que han abandonat l'executiu.

Els nous consellers entren al govern en substitució dels consellers d’Unió Democràtica de Catalunya, Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. Els consellers d’UDC havien deixat l’executiu català dimecres passat, després de l’ultimàtum de Convergència Democràtica de Catalunya perquè els democratacristians se sumessin al full de ruta sobiranista.

La cerimònia de presa de possessió del càrrec tindrà lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat a les 12.30 h. Està previst que l’acte el tanqui el president Mas, que farà un discurs després dels nomenaments i la lectura dels decrets de nomenament per part del secretari del govern.

Les noves incorporacions

Neus Munté (Barcelona), que ja era consellera de Benestar Social i Família, guanya pes al govern com a vicepresidenta i portaveu. L’ara número dos del president de la Generalitat és afiliada a la UGT, de la qual va ser membre de la Comissió Executiva Nacional de la Federació de Serveis Públics i secretària d’Ocupació i Educació i Política Institucional en dues etapes diferents. Va ser diputada al Parlament entre el 2002 i el 2003. S’interpreta la seva elecció en aquest nou càrrec com un gir social del govern de Catalunya.

Meritxell Borràs (l’Hospitalet de Llobregat), nova consellera de Governació i Relacions Institucionals, ha treballat nou anys en laboratoris farmacèutics. Va presidir i fundar la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de l’Hospitalet l’any 1981. Des de l’any 1995 ha estat diputada a la Diputació de Barcelona i és membre del consell nacional de Convergència, el comitè executiu i el comitè de direcció. És la portaveu de CiU a la comissió d’investigació del cas Pujol al Parlament.

El nou conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Ciuraneta (Ribera d’Ebre), ha estat lligat sempre al sector primari. Gestiona una empresa agrària i ramadera amb el seu germà, ha estat president de Copaga (2000-2011), president del consell sectorial del porcí de la Confederació de Cooperatives Agràries d’Espanya (CCAE), membre de la Confederació de Cooperatives i Sindicats Agraris de la Unió Europea (Copa-Cogeca). A més, és assessor en matèria de porcí del consell consultiu de la Direcció General d’Agricultura de la UE i va ser director general de pesca de la Generalitat.

Jordi Jané (l’Arboç) haurà de deixar el seu escó al Congrés dels Diputats espanyol, cambra de la qual ha estat vicepresident les dues últimes legislatures, per dedicar-se a la conselleria d’Interior. Va tenir un paper rellevant en l’aprovació de la llei de trànsit que va implementar el carnet per punts, i ha abanderat les demandes perquè el català es pugui fer servir a l’Administració de Justícia. També ha destacat per haver traslladat les peticions relacionades amb infraestructures importants a Catalunya al Ministeri de Foment.