L'independentisme ha fet avui una demostració de força al Palau Sant Jordi. 5.000 persones han acudit a la cita per constituir l'Assemblea Nacional Catalana, un moviment de la societat civil amb un objectiu ben clar: JOAN MARIA TORRES "Aquí hem d'anar cap a la independència. L'únic que tinc al cap és la independència". L'horitzó final és guanyar un referèndum de secessió el 2014, però d'entrada, es vol donar a conèixer l'agrupació i aconseguir que els ajuntaments catalans impulsin consultes independenistes. A més, s'ha demanat als partits polítics que incloguin al programa de les properes eleccions europees la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. IGNASI SUAU "L'última dada del Centre d'Enquestes Catalanes va dir que hi havia entre un 55% i un 66% de suport ja. Si això és veritat només cal fer el referèndum i ja ho tenim. Cal només un 50%, o sigui que ens hem d'atrevir. Ja està, és tot." JOEL COMAS "És una agrupació de la gent de base, de la gent del poble, que tenim un objectiu comú que és la independència del nostre país. Som els que hem de forçar que un altre dia els partits polítics tirin cap al camí únic i viable que és la independència." RICARD CALONGE "Aquí hi ha gent de moltes ideologies polítiques diferents. La clau és aparcar les diferències i lluitar només per l'objectiu comú que és assolir la independència de Catalunya." MIREIA MAESO "Ara ja hem perdut la por. Hi ha molta gent que no és independentista però que votaria que sí a la independència. Perquè veuen el que està passant, la realitat de cada dia." L'Assemblea Nacional Catalana ha deixat ben clara que és una organització apartidista i que, per tant, no es presentaran a cap convocatòria d'eleccions. Tot i que no volen que se'ls vinculi a cap sigla, avui han rebut el suport, a títol individual, d'alguns representants polítics, així com també d'entitats sobiranistes. JOSEP MARIA VILA D'ABADAL, president de l'Associació de Municipis per la Independència "És peça clau, treballar conjuntament, tots junts i sobretot de manera independent i transversal, que agafem tot el poble, com més gent millor. I així podrem aconseguir una voluntat única que és el que necessita Catalunya per ser independent." MURIEL CASALS, presidenta d'Òmnium Cultural "Òmninum fa 50 anys que treballa per la llengua, per la cultura i pel país. I ho ha fet sempre al costat de totes les entitats, de totes les institucions, de totes les persones que van de cara a aquest horitzó. Un horitzó de la màxima sobirania pel nostre país". Més enllà del Sant Jordi, la força independentista també ha arribat a la xarxa. Durant la trobada, l'etiqueta de l'Assemblea ha estat "trending topic" mundial a Twitter.

En l’acte de l’Assemblea s’han aprovat els estatuts i el reglament intern de l’entitat. També s’ha validat el full de ruta, que es fixa com a objectiu el fet d’aconseguir una majoria social favorable a la independència que forci la classe política a convocar un referèndum d’autodeterminació oficial  l’11 de setembre de 2014. Tot i que es defineix clarament com un moviment cívic i sense afiliació partidista, hi han assistit representants d’Esquerra Republicana, Convergència i Unió, Iniciativa, Solidaritat, Reagrupament i les Candidatures d’Unitat Popular.

El moviment, que recull l’esperit de les consultes per la independència, va començar formalment el 30 d’abril de 2011, a la Conferència Nacional per l’Estat Propi, quan es va donar el tret de sortida per iniciar el procés constituent que culmina aquest dissabte. Fins al moment, s’han constituït 270 assemblees territorials, en municipis del Principat i la Catalunya Nord. A llarg termini, l’objectiu és desplegar l’assemblea al País Valencià i les illes Balears.