L’inici del nou mandat municipal, després de la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa, posa a prova la capacitat d’entesa dels partits amb representació a l’Ajuntament. Fins a mitjans de juliol, data límit, els grups s’hauran de posar d’acord per pactar l’extensa organització municipal que inclou el cartipàs, i que s’ha d’aprovar en el plenari. En paral·lel, hi ha les negociacions entre BComú i el PSC per formar govern.

Els dos futurs socis ja s’han començat a trobar amb discreció. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, aquest dimarts, Jaume Collboni (PSC) va apuntar que les trobades tenen encara un caràcter “premilinar”. En el mateix programa, aquest dijous, Janet Sanz (BComú) va dir que es busca “un pacte de ciutat” però que “no serà aliè al que passi a Catalunya i les sentències que vinguin”.

Cap dels dos, però, vol concretar en públic la distribució de carteres. Sanz no va confirmar si mantindrà Urbanisme i es va mostrar disposada a “poder gestionar altres qüestions”. Tampoc no va aclarir si continuarà a Nou Barris. El que queda clar és que, amb 18 regidors al govern, no serà necessari com fins ara compaginar una cartera amb un districte. “Per primera vegada en una dècada podrem tenir regidors que es dediquin als districtes”, va dir Collboni a betevé.

Què inclou el cartipàs municipal?

En un estadi encara molt inicial, els grups comencen a abordar la negociació pel cartipàs municipal. Entre altres qüestions, cal posar-se d’acord en quantes comissions de plenari hi haurà i qui les presidirà, com es reparteixen els assessors entre els grups (personal eventual) i el salari dels regidors. El cartipàs municipal inclou:

Competència de l’alcaldessa

  • tinents d’alcaldia
  • membres de la Comissió de Govern
  • regidors de districte i d’àrees
  • gerències
  • instituts municipals

És l’estructura executiva del govern. Es dona compte al plenari i es nomena per decret. Ara hi ha una estructura provisional -nomenada després del ple d’investidura- en espera del pacte BComú-PSC.

Competència del plenari

  • presidència i vicepresidència de les comissions de plenari
  • composició dels Consells d’Administració de les empreses municipals
  • designació dels regidors que van al ple de l’Àrea Metropolitana
  • retribucions dels regidors i consellers de districte
Es vota al ple i cal majoria simple (més vots a favor que en contra). En el cas del número i denominació de les comissions de plenari fa falta majoria absoluta (21 regidors).