És una miniatura que representa l'intercanvi de cigarrets a les trinxeres entre un soldat feixista i un republicà. Aquestes figures donen la benvinguda a la sala de l'exposició dedicada al paper dels soldats, on s'exhibeix armament i cartells dels dos bàndols de la Guerra Civil Espanyola. Però l'exposició "Ingenieros, soldados y sabios" va més enllà i també explica el paper de la tècnica i la ciència en els avenços militars. MÓNICA RUIZ, comissària d'''Ingenieros, soldados y sabios" "No sólo hablar del aspecto guerrero del ejército sino de muchas otras intervenciones y facetas que mucha gente desconoce." Des que es va inaugurar al maig, l'exposició ja ha rebut 10.000 visites. Ja en són més, per exemple, que les que va rebre la Fàbrica Fabra i Coats en tot el 2015. Vist l'èxit de la mostra, els seus responsables admeten que podria servir de test per a un nou museu. CORONEL EMILIO PELEGRINA, jefe de la Oficina de Comunicación de la Inspección General del Ejercito "Si la acceptación sigue siendo positiva no cabe duda que podriamos transformarla en una exposición permanente y eso seria posiblemente el embrión del futuro museo militar." Com aquestes pistoles, les peces que ara s'exposen tenen diverses procedències, entre les quals el Museu Militar de Figueres. Allà va anar a parar part del fons del Museu Militar de Montjuïc quan es va desmantellar l'any 2009. El nou museu, però, tractaria d'allunyar-se'n. "El museo no pretendería ser una réplica del museo de Montjuïc sino que se trataría de acercar y reflejar la realidad actual de las fuerzas armadas." Les reformes que caldria fer a les sales per tirar-lo endavant encara no tenen data, si ve la voluntat d'utilitzar l'edifici del govern militar per a un nou museu no és nova. Ho va anunciar el màxim responsable de l'exèrcit a Catalunya en la celebració de la Pasqua Militar de 2015. ADRIÀ CALVO / CRISTINA Davant la possibilitat d'emplaçar un nou museu militar a la ciutat, l'Ajuntament va aprovar el mateix gener de 2015 una proposició de rebuig al projecte que va tenir els vots favorables de tots els grups municipals que hi havia llavors al consistori, menys el Partit Popular. Us ho ha explicat des de la plaça del Portal de la Pau, Adrià Calvo.

El coronel Emilio Pelegrina, cap de l’Oficina de Comunicació de la Inspecció General de l’Exèrcit, ha explicat a BTV que actualment el projecte s’està estudiant i obligaria a fer “remodelacions” a les dependències actuals de l’edifici del Govern Militar, situat a la plaça del Portal de la Pau. Ara, des del pati central de l’edifici, es pot accedir a les tres sales que acullen la mostra “Ingenieros, soldados y sabios”, en què s’expliquen els orígens de les ensenyances militars a Barcelona, el paper de la tècnica militar en la guerra i la història de l’exèrcit espanyol dels darrers 500 anys.

Les peces que s’exposen tenen diverses procedències, entre les quals hi ha el Museu Militar de Figueres. Allà hi va anar a parar part del fons del Museu Militar de Montjuïc quan es va desmantellar, l’any 2009. El nou museu, però, assegura Pelegrina, “no pretendria ser una rèplica del museu de Montjuïc sinó que aproparia i reflectiria la realitat actual de les forces armades”.

La voluntat d’utilitzar l’edifici del Govern Militar per a un nou museu, però, no és nova. Ho va anunciar el màxim responsable de l’exèrcit a Catalunya, Ricardo Álvarez-Espejo, en la celebració de la Pasqua Militar el gener de 2015. El mateix més l’Ajuntament va aprovar una proposició de rebuig al projecte que va tenir els vots favorables de tots els grups municipals que hi havia llavors al consistori, menys el Partit Popular.

Els visitants

L’entrada de l’exposició és de franc i, fins ara, un 53 % dels visitants que hi han anat eren estrangers mentre que un 47 %, espanyols. El dia de més afluència va ser aquest 12 d’octubre, coincidint amb el dia del Pilar.