L’Ajuntament de Barcelona ha sancionat amb 150.000 euros l’empresa propietària dels portals Mil Anuncios i Vibbo per mantenir als seus webs anuncis de compravenda d’animals, sobretot de gossos i gats, considerats il·lícits per l’Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals del 2014.

La multa arriba després d’una denúncia de l’any 2017 de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), que va detectar en aquests dos portals múltiples anuncis que no respecten la normativa municipal en diversos aspectes. “Estem expectants i il·lusionats perquè és una lluita que portem des de fa anys, els portals són un nucli important de comerç il·legal d’animals“, explica Anna Estarán, membre de FAADA.

Així, per exemple, s’ha comprovat que n’hi ha molts que són de particulars que no acrediten estar inscrits en el Registre de nuclis zoològics com a criadors o establiments, un dels requisits per poder vendre animals. A més, tampoc no s’hi garanteix que els cadells tinguin més de vuit setmanes, com marca la normativa, o que compleixin amb les condicions sanitàries i de benestar animal.

Anunci venda gossos internet

Segons la tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Laia Bonet, des del mes de maig s’han fet arribar als portals diversos requeriments formals perquè retirin aquesta publicitat, però que com els anuncis hi continuen presents, s’ha obert un expedient per una infracció molt greu de la llei de comerç electrònic, sancionada amb 150.000 euros.

Multa contra els portals en lloc dels venedors

L’advocada membre de FAADA, Anna Estarán, explica per què han optat per denunciar els portals d’anuncis en lloc dels venedors. “Qui pot acabar amb aquests anuncis, qui té les eines per verificar que l’anunci és legal és el portal”, diu. Afegeix que denunciar cadascun dels anunciants seria una feina titànica i que requeriria de molt temps.

Una ordenança de tinença d’animals avançada

Bonet destaca que la sanció és possible perquè Barcelona té una ordenança molt avançada i compromesa amb la sensibilització per una tinença compromesa i responsable dels animals de companyia. De fet, Barcelona esdevé la primera ciutat que aplica aquest tipus de sancions per perseguir el comerç il·lícit d’animals a la xarxa.