El desplegament policial per a les eleccions a Catalunya del 2021 és inèdit: cada col·legi està custodiat per una parella d’agents i la Guàrdia Urbana és la responsable, per primera vegada, de traslladar les actes electorals a la Ciutat de la Justícia. El protocol, segons s’explica en el llibre d’instruccions que es va entregar als membres de les meses, preveu que els Mossos d’Esquadra acompanyin els presidents a portar les actes fins a la unitat territorial de la Guàrdia Urbana del districte que els correspongui.

Tot i això, la presidenta d’una mesa electoral del col·legi Els Arcs, a Sant Gervasi, ha explicat a betevé que els agents que custodien el seu col·legi els han advertit que, tot i que és la seva obligació, no tenen cotxes patrulla suficients. Els Mossos d’Esquadra els han recomanat desplaçar-s’hi en taxi.

“La informació que ens donen és nul·la”, lamenta. “Ens poden enviar un cotxe patrulla però no saben a quina hora arribarà, potser hem d’estar aquí fins a les 12 de la nit“, diu. Si es desplacen per compte propi, amb taxi per exemple, els han assegurat que la Junta Electoral els pagarà les despeses però ningú els ha sabut dir com ho han de fer per reclamar aquests diners.

Però a banda del cost econòmic, aquesta presidenta de mesa considera que si els Mossos d’Esquadra no l’acompanyen a portar les actes electorals, sobre ella recau una responsabilitat que no li correspon: “Trobem una mica fort que ens facin responsables d’haver de portar les actes. Què passaria si vaig en moto i pel camí tinc un accident? O si vaig a peu i m’atraquen?”. Assegura que se senten “abandonats”.

En altres casos, com en el col·legi electoral del Pavelló de l’Estació del Nord, la unitat territorial de la Guàrdia Urbana corresponent està situat a pocs metres de distància. Per això, els presidents de mesa hi han anat caminant.

Es gestionarà al més ràpid possible

Els Mossos d’Esquadra però asseguren que en cap cas es neguen a acompanyar els presidents de les meses electorals fins a les unitats territorials de la Guàrdia Urbana que corresponguin. Expliquen que en el moment en què cada col·legi acabi el recompte es gestionaran els trasllats “de la manera més ràpida possible”.