Segons l’intendent portaveu dels Mossos d’Esquadra, Xavier Porcuna, el cos determina el nivell de risc que hi ha en cada espai de la ciutat i en funció d’això estableixen les mesures de prevenció necessàries, ja sigui més presència de patrulles o bé instal·lar mesures de contenció. “Ja estem tenint en compte aquelles qüestions de característiques de mobiliari urbà on s’ubiquen aquests mercats, necessitats o no de posar mitjans de contenció física. Això no ho estem fent ara a partir de l’atemptat de Berlín, ja ho estàvem fent”, assegura Porcuna. En aquest sentit, ha explicat que es podrien col·locar elements físics com pilones o jardineres que impedeixin el pas de vehicles en alguns espais públics més concorreguts, com recomana el Cos Nacional de Policia (CNP), però puntualitza que “el que no s’ha adoptat és una mesura genèrica i sistemàtica d’aplicar aquesta solució a tots els espais”.

Porcuna ha fet aquestes declaracions després que la Comissaria General de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional ha enviat un ofici intern als caps superiors. Segons fonts del CNP, en el document se’ls recomana que, en cas que s’hagin de reunir les juntes de seguretat, proposin instal·lar elements físics. L’intendent portaveu dels Mossos ha fet una crida a la tranquil·litat, remarcant que, més enllà d’aquest comunicat puntual, “la coordinació amb les forces de seguretat de l’Estat està funcionant” i que a Catalunya no existeix cap amenaça terrorista concreta.

Es manté el nivell d’alerta 4

L’ofici enviat per la Policia Nacional espanyola ha arribat un dia després que la taula d’avaluació de l’amenaça antiterrorista a Espanya es reunís de manera extraordinària per valorar l’atemptat de Berlín i decidís mantenir el nivell 4 d’alerta (d’una escala de 5) però reforçant la presència policial. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, també va anunciar la voluntat que els consellers d’Interior de Catalunaya i el País Basc puguin participar en les reunions setmanals d’aquesta taula.