Com era de preveure la sentència de l'estatut ha monopolitzat aquesta tarda la sessió de control parlamentària. I els partits han mantingut els discursos que han repetit des de dilluns. Esquerra Republicana torna a proposar la via de la independència. Des del PP, s'acusa el govern d'usar l'estatut per amagar la seva incompetència per afrontar la crisi. I PSC i CIU s'han estès la mà per caminar plegats en la resposta. Un dia especialment mogut per al president. S'ha reunit amb tots els presidents dels grups parlamentaris, amb l'excepció de Ciutadans, amb qui es reunirà demà. És la primera ronda de contactes per començar a perfilar una resposta política unitària del Parlament. Artur Mas ha estat el primer i de l'hora de reunió amb Montilla n'han sortit les primeres decisions: de moment, s'ajorna la cimera catalana prevista per a demà entre Tripartit i CIU. Primer es vol conèixer la sentència del Constitucional íntegra i, per tant, veure com interpreta finalment el Tribunal una vintena de preceptes. També queda sense data fixada el ple extraordinari de la Cambra Catalana sobre l'Estatut. Del que sí que se n'estan perfilant els detalls és sobre la manifestació del 10 de juliol, l'únic acte que de moment té un lloc en el calendari.

Els contactes d’avui són un primer pas de cara a la cimera de líders que es farà demà dijous al Palau de la Generalitat. Montilla ha aprofitat l’activitat que hi ha avui al Parlament per trobar-se amb els diferents grups polítics.

Montilla ha demanat també comparèixer al Parlament en un ple extraordinari per explicar els passos a seguir a partir d’ara. Aquest matí, la Junta de Portaveus de la cambra ha decidit que acordarà aquest ple per debatre sobre la sentència del Tribunal Constitucional quan aquesta es conegui íntegrament. Tot i no posar-hi dates exactes, podria tenir lloc el 9 de juliol.