En la vigília de la manifestació independentista convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, el president de la Generalitat, Artur Mas, considera que Catalunya ha fet un pas endavant en la transició nacional i que “mai com ara Catalunya no havia estat tan a prop en la seva aspiració i el seu anhel de plenitud nacional”.

De la mateixa manera que el pacte fiscal vertebra el full de ruta del govern català, també ha estat un dels temes clau del discurs institucional. Mas assegura que “no hi ha batalla més urgent ni repte més important que la sobirania fiscal del nostre país”. El president ha justificat que a Catalunya “produïm prou recursos i prou riquesa per viure millor del que vivim”. Afegeix que la demanda de sobirania fiscal està lligada al benestar dels ciutadans i és un “acte d’afirmació nacional”.

El president de la Generalitat també s’ha referit al context econòmic d’Europa i Espanya. Mas ha retret la “manca de visió i de sentit d’estat que impera a Espanya” i ha reconegut que l’euro passa per un moment “d’incerteses i debilitats”. Artur Mas ha conclòs que “Europa no acaba de trobar el seu camí i Espanya s’entesta a desfer-ne el seu”.

Mas ha justificat que la crisi econòmica posa a prova el model econòmic i d’estat de benestar. Pel que fa a la recuperació econòmica, s’ha mostrat optimista i convençut que “la superarem i la deixarem enrere”.

En un últim apunt, Artur Mas ha recordat que no assistirà a la manifestació independentista de la Diada perquè, com a president de la Generalitat, li correspon “un rol més institucional”. Tot i això, ha donat suport a la marxa dient que “el vostre clam és el meu”.