La Mercè 2020 no ha tingut un dels actes més tradicionals de l’agenda política, el seguici d’autoritats des de la basílica fins a l’Ajuntament, però sí que s’ha mantingut la missa en honor a la patrona. Una celebració sense aglomeracions i amb distància física. En l’homilia, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha demanat unitat als polítics i rebutjar “tota ideologia excloent”.

“No posem temes que obren ferides, que divideixen, quan hi ha altres temes que demanden una solució que podem donar tots units”, ha afirmat. El cardenal ho ha dit davant una representació municipal amb regidors de tots els grups, excepte Barcelona pel Canvi. Hi havia els tinents d’alcalde Jaume Collboni, Albert Batlle i Joan Subirats, el líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, així com els portaveus Jordi Martí (JxC), Paco Sierra (Cs) i Óscar Ramírez (PP).

Per segon any consecutiu, el president de la Generalitat, Quim Torra, no ha assistit a la missa. Havia delegat en la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, però no se l’ha vista.

Colau: “És una Mercè atípica”

L’alcaldessa, Ada Colau, tampoc no ha anat a la missa. Com que no hi havia seguici, tampoc no se l’ha vista a la plaça de la Mercè. On sí que ha anat és al Moll de la Fusta, per veure el Toc de Mercè que ha substituït el Toc d’Inici. Des d’allà, Colau ha destacat que és “una Mercè atípica, de pandèmia” i que s’està fent “amb responsabilitat i totes les mesures de seguretat”. “És important mantenir la festa, la ciutat necessita més que mai la cultura”, ha afirmat.

Una de les declaracions polítiques de la Mercè 2020 l’ha fet el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. En una entrevista a Ràdio 4, ha dit que els presos independentistes són un obstacle per al diàleg. En declaracions a betevé, Ernest Maragall (ERC) li ha replicat que faci tot el possible per alliberar-los.