La Barceloneta ja té un carrer amb el nom de Miquel Pedrola i Alegre, fill del barri, activista polític, republicà i milicià antifeixista català. Aquest dimarts s’ha fet el canvi de placa a l’antic carrer de l’Almirall Churruca, en un acte en què ha participat la filla de Pedrola, que ha liderat la petició perquè el nom del seu pare bategi aquest carrer barceloní.

L’estrena del canvi de nom també ha comptat amb la participació dels historiadors Daniel Cortijo i Maria Pino i del veïnat de la Barceloneta. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha destacat que es tracta d’un reconeixement a un “personatge important però desconegut, un referent ètic i republicà” de la ciutat. “La Barceloneta guanya memòria històrica i memòria democràtica”, ha sentenciat.

La petjada de Pedrola, al nomenclàtor de la Barceloneta

Abans de rebatejar el carrer d’Almirall Churruca, Miquel Pedrola ja va deixar petjada a la Barceloneta. Al febrer del 1937 es va dedicar oficialment el carrer de Sant Miquel a la seva memòria. De fet, el seu nom encara resta visible en una façana d’aquest carrer.

Qui era Miquel Pedrola i Alegre?

Pedrola va néixer a la Barcelona el 1917 i va morir al front d’Aragó el setembre del 1936. De jove va militar al Bloc Obrer i Camperol i després del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM). Va participar com a voluntari a la Guerra Civil Espanyola i es va encarregar de la direcció militar d’una de les centúries, que seria batejada com a Centúria Pedrola. Miquel Pedrola va morir al front i al seu enterrament van assistir els principals dirigents del partit, com Andreu Nin.

La seva filla, que no el va conèixer, ha encapçalat la reivindicació per recuperar el llegat i la memòria del seu pare.

Els “almiralls” s’esborren del nomenclàtor de la Barceloneta

L’Almirall Churruca desapareix del nomenclàtor de Barcelona i de la Barceloneta. Però no és l’únic carrer dedicat fins ara a un almirall que canvia de nom. Hi ha altres casos recents, un a la mateixa cantonada. El carrer de Pepe Rubianes actual va ser abans de l’Almirall Cervera, i Emilia Llorca va rebatejar l’antic carrer de l’Almirall Aixada.

De fet, el rastre dels almiralls pràcticament ha desaparegut de l’espai públic de la Barceloneta. L’única representació que en queda és el carrer de l’Almirall Barceló.

El regidor del districte argumenta que es tracta de personatges amb un passat militar i sense vinculació al barri. Per això, ha reivindicat que aquests canvis al nomenclàtor van en consonància amb “una Barcelona, ciutat antifeixista i republicana”. En aquesta línia, ha avançat que la poetessa Felícia Fuster rebatejarà el carrer del Comte de Santa Clara, també a la Barceloneta.