La designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic ha entrat aquest dimecres en campanya. Dijous, el Parlament ha de votar-ho, però les formacions independentistes mantenen la seva oposició al nomenament. Aquest fet impediria a Iceta ser nomenat president de la cambra alta. La majoria de candidats s’han referit a la polèmica.

Artadi: “El Parlament té la sobirania”

Des de Junts per Catalunya, la número dos de la llista per Barcelona, Elsa Artadi, ha acusat el PSOE d’aplicar repressió a Catalunya. I ha dit al president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que si volia dur Iceta al Senat l’havia de posar a les llistes perquè ara la decisió depèn del Parlament. “El Parlament de Catalunya té la sobirania i, per tant, els grups parlamentaris sense el xantatge dels socialistes decidiran el que creguin oportú”, ha dit.

Maragall i l’encert

Ernest Maragall s’ha pronunciat en una línia semblant. Aquest dimecres el Grup Parlamentari d’ERC ha confirmat el veto a Miquel Iceta i Maragall ha assegurat que, d’aquesta manera, “l’encertem”. El republicà ha lamentat que “no pot ser que el president espanyol digui al Parlament qui ha de nomenar i qui no”, i per això ha justificat la “definició clara de límits respecte al que vol dir diàleg i respecte” amb el no a Iceta.

Saliente: “No es pot fer cap concessió al partit del règim”

Qui també hi votarà en contra al Parlament és la CUP. La candidata dels cupaires per Barcelona, Anna Saliente, n’ha explicat els motius en una roda de premsa a l’ACN. Ha criticat que Esquerra es plantegés votar-hi a favor, ha dit, a canvi d’una visita als presos: “Al principi es condicionaven les coses amb el dret d’autodeterminació, després l’alliberament dels presos, i ara determinats gestos simbòlics. No es pot fer cap concessió al partit del règim, del 155“.

Colau demana diàleg

Per la seva banda, la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha demanat diàleg i generositat per resoldre la situació. Des d’un acte a l’Eixample, Colau ha advertit que “els bloquejos mutus i augmentar la situació de bloqueig no beneficia ningú”.

Collboni diu que la decisió d’ERC és “sectària”

El candidat del PSC, Jaume Collboni, creu que si demà es confirma la decisió d’Esquerra Republicana al Parlament serà “sectària i antiinstitucional”. Considera que és l’avantsala de l’actitud que tindran els republicans si governen a Barcelona. “Expressa el que volen fer a la ciutat de Barcelona els grups independentistes amb els suport de Colau: posar la ciutat al servei de l’independentisme”, ha afirmat.

Valls considera que és un “xantatge”

Des de BCN Canvi – Cs, Manuel Valls ha qualificat de “xantatge” que els partits independentistes no facilitin l’elecció de Miquel Iceta com a senador. L’ex-primer ministre francès lamenta que es trenqui la “tradició” de permetre la designació de membres del Senat. “Les pressions no són possibles”, ha conclòs, i per això ha demanat responsabilitat.