L’Ajuntament ha definit 261 mesures, emmarcades en el Pla Estratègic de Turisme 2020, per traslladar els efectes positius de l’activitat turística als barris de la ciutat a través d’actuacions específiques. El govern municipal vol donar resposta a les demandes dels barris potenciant les activitats comercials, recuperant la memòria històrica i la difusió del patrimoni o minimitzant els efectes negatius dels turisme gràcies a la regularització de diversos sectors.

El regidor de Turisme, Agustí Colom, ha explicat que la intenció és “potenciar elements turístics dels districtes” per tal de “desconcentrar els turistes” de les zones amb més afluència, com són el centre de la ciutat o d’espais emblemàtics, com la Sagrada Família o el parc Güell. Colom ha dit que el govern municipal pretén que l’activitat turística permeti multiplicar els ingressos a la vegada que s’aprofiten per respondre les necessitats del veïnat.

En aquesta sèrie de mesures, l’Ajuntament preveu destinar-hi 1,8 milions d’euros anuals provinents de la taxa turística. A Sants-Montjuïc, per exemple, es vol recuperar la muntanya de Montjuïc com a pulmó verd de la ciutat i millorar la connectivitat entre els barris; a Ciutat Vella, destaquen els recursos que es volen destinar als qui viuen de forma temporal així com millorar les condicions laborals de les activitats turístiques.

El consistori també preveu poder gestionar el volum de turistes que visiten la Sagrada Família, el parc Güell o el Camp Nou dotant els espais de més seguretat i guies turístics. El govern municipal no només destina aquests ingressos de la taxa turística als barris. Una altra part de la recaptació també va destinada a millorar l’experiència dels turistes a la ciutat.