meses electorals eleccions

Compte enrere ara, per a les eleccions municipals 2019, després de les eleccions generals. El cens electoral per a les eleccions municipals del 26 de maig ja s’ha tancat i els ajuntaments fan el sorteig públic per definir la composició de les meses electorals a cada municipi. Per a les eleccions municipals, el sorteig als ajuntaments s’ha de realitzar entre el 27 de d’abril i l’1 de maig del 2019 i, com a màxim, es pot notificar la designació dels membres de les meses electorals fins al 4 de maig.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Qui pot lliurar-se d’una mesa electoral?” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/qui-com-lliurar-se-mesa-electoral-eleccions/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Candidats a les eleccions municipals 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Composició de les meses electorals

Les meses electorals de les eleccions estan formades per un president i dos vocals. A través del sorteig també es nomenen dos suplents per a cadascuna de les figures de les meses de les eleccions municipals del 2019. Aquests càrrecs, segons estableix la normativa, són de caràcter obligatori i no poden ser desenvolupats per persones que es presentin com a candidats.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de les eleccions municipals del 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/quan-son-les-eleccions-municipals-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Qui pot ser membre de les meses electorals?

Si no tens clar si formes part de les persones a les quals pot tocar estar a la mesa, has de saber que hi ha alguns requisits bàsics. Les persones que siguin president i vocals han de saber llegir i escriure i tenir menys de 70 anys —i més de 18 anys. A partir dels 65 anys, però, es pot renunciar a ser membre de la mesa en un termini de set dies.

El president de la mesa electoral, a més, ha de tenir el títol de batxillerat o de formació professional de segon grau o tenir el graduat escolar.

Quan sabràs si seràs membre de la mesa per a les eleccions generals del 2019?

Si has estat triat com a membre d’una mesa electoral del teu municipi, has de rebre una notificació i un manual d’instruccions. Com a molt tard per a les eleccions municipals del 2019 del 26 de maig, has de rebre aquesta notificació per correu postal el dia 4 de maig.

Què cobren els membres de la mesa electoral?

Tot aquell que sigui president o vocal d’una mesa electoral, rebrà una dieta econòmica de 65 euros i també té dret a una reducció de cinc hores de la jornada laboral l’endemà de les eleccions, el 27 de maig. Si les eleccions municipals fossin durant un dia laborable els membres de la mesa electoral tindrien un permís retribuït durant el dia de la votació.

En més detall

El professor de ciència política de la UOC, Ernesto Pascual, aprofundeix en tots els detalls que envolten el fet de ser membre d’una mesa electoral. Pascual explica, per exemple, en quins casos un pot no presentar-se a la mesa electoral. Un dels supòsits seria tenir entre els 65 i els 70 anys d’edat, estar en el sisè mes de gestació o gaudint del permís de maternitat. També es poden al·legar motius personals, familiars o laborals, encara que en aquests casos la Junta Electoral Central és la que ha de decidir si concedeix que la persona pugui eludir les seves obligacions.