En la notificació del TC s’adverteix els membres de la Mesa que no prenguin cap iniciativa per desenvolupar la llei i el decret. Asseguren que si ho fessin, podrien incórrer en responsabilitats penals.

Els quatre membres sobiranistes de la Mesa, incloent-hi Joan Josep Nuet, han comparegut  al Parlament, per valorar els fets ocorreguts aquest dimarts al matí. La presidenta, Carme Forcadell, ha denunciat que tant la fiscalia com el Govern espanyol pretenen “coartar la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats”. També ha deixat clar que els membres de la Mesa es neguen a fer de censors, tot assegurant que la seva feina no és aquesta, sinó “afavorir el debat”. Forcadell ha defensat la feina feta per ella i els seus companys; diu que van complir amb les seves funcions “per garantir la llibertat d’expressió”.

Per altra banda, ha parlat Joan Josep Nuet amb un to molt més dur cap a la fiscalia i el Govern espanyol. El diputat de CSQP ha lamentat que no només volen aturar els independentistes, “sinó tot el poble”. “Vol acabar amb nosaltres”, ha sentenciat Nuet.

Admesa també la querella contra el govern català

El TSJC també ha admès a tràmit la querella contra el president Carles Puigdemont i la resta del govern de la Generalitat pel decret de convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre per presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics. En canvi, pel que fa a la Mesa del Parlament, no s’ha admès a tràmit la querella per malversació. Precisament, el delicte de malversació és el que podria acabar comportant penes de presó.