(ACN) La Mesa del Congrés preveu adoptar aquest divendres una decisió “de fons” sobre la suspensió o no dels diputats presos: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Així ho ha anunciat aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després d’una reunió de tres hores i mitja de la Mesa que ha donat com a resultat la petició d’un informe als serveis jurídics de la cambra sobre aquesta qüestió. La presidenta ha apuntat en roda de premsa que l’objectiu de l’informe és que la decisió estigui basada en criteris jurídics, i no “polítics”. Batet ha pres aquesta decisió després que el Suprem hagi reiterat que la decisió correspon a la Mesa de la Cambra.

La petició d’un informe als lletrats no s’ha adoptat per unanimitat, únicament amb els vots de la majoria progressista de la Mesa (PSOE i Podem). La reunió d’aquest divendres tindrà lloc a les 12.30 h. 

La presidenta del Congrés ha justificat en roda de premsa la petició de l’informe adduint que “l’objectiu de la Mesa és en tot moment preservar el sistema constitucional, la cambra i les funcions de la Mesa”, i “garantir que les decisions que s’adoptin siguin estrictament conformes a dret i amb seguretat jurídica”. Es tracta, segons Batet, que la decisió que adopti la Mesa no es pugui qualificar de “política”, sinó de “jurídica”.

Per això ha anunciat que la Mesa “ha acordat sol·licitar un informe sobre els escrits presentats pels diferents diputats de diverses formacions polítiques” per resoldre “els plantejaments diversos dels textos que s’han presentat sobre els preceptes a aplicar”. Això és el 384 bis de la LECrim, o el 21.2 del Reglament del Congrés.