La marxa ha arrencat passades les 12 h a la plaça d’Urquinaona, on els participants han corejat diversos cants militars i l’himne d’Espanya. També s’hi han repetit els crits de “Yo soy español, español, español” o “Puigdemont, dimisión”. El recorregut per la via Laietana s’ha aturat davant la comissaria de la Policia Nacional, on els legionaris també han cantat l’himne d’aquest cos i han exhibit una pancarta d'”Orgull, admiració i respecte” amb els escuts de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Legió, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Fins a 600 veterans de la Legió espanyola, pertanyents a germandats d’arreu de l’estat, havien confirmat la visita avui a Barcelona per participar en aquesta manifestació, convocada en resposta als “atacs i amenaces” rebuts per la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona. El motiu, segons expliquen els convocants, és reconèixer la tasca social que realitzen aquestes germandats i el valor de l’exèrcit per mantenir la convivència de tots els espanyols.

La manifestació dels legionaris corria el risc de trobar-se a la plaça de Sant Jaume amb la concentració, de signe contrari, que cada darrer dissabte de mes hi convoca la Mesa d’Entitats Memorialistes de Catalunya, demanant l’anul·lació dels consells de guerra franquistes. Però les associacions antifeixistes que formen part d’aquesta plataforma han optat per desconvocar avui la seva protesta mensual per tal de no trobar-se amb els feixistes, segons ha explicat el president de la Comissió de la Dignitat, l’historiador Josep Cruanyes.

La marxa ha acabat a la plaça de Sant Jaume amb la lectura d’una carta contra l’alcaldessa de Barcelona enmig de diversos parlaments i marxes militars, que s’han clos tornant a corejar l’himne d’Espanya el cant ‘El novio de la muerte’ que és himne de la Legió. Els legionaris tenien previst lliurar a l’Ajuntament els milers de signatures que han recollit demanant que no els facin fora dels locals que ocupen a les antigues casernes de Sant Andreu. La decisió d’expulsar els legionaris s’estudiarà en el ple del Consorci de la Zona Franca que se celebrarà al juny i la regidora del districte, Laia Ortiz, ha expressat la voluntat que no se’ls renovi el contracte del lloguer perquè l’associació -diu- fa exaltació explícita del militarisme.