El manifest ja ha estat signat per 214 persones, entre les quals figuren l’exdiputat d’ICV  Joan Boada; l’exsecretari general de Comisions Obreres José Luis López Bulla, o l’exregidora de Barcelona per ICV Eulàlia Vintró. Tots coincideixen a manifestar que “Catalunya en Comú no pot avalar la convocatòria i celebració d’una consulta ni cap mobilització substitutòria que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d’un instrument democràtic”, malgrat que el 8 de juliol, els comuns van decidir participar en l’1-O entenent-ho com una “mobilització”.

Consideren que el referèndum de l’1-O no té les garanties necessàries, com una llei reguladora coneguda amb anticipació, una administració electoral que garanteixi la igualtat, objectivitat i transparència, un cens, o unes taules electorals amb membres escollits aleatòriament. També afirmen que no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions de la Comissió de Venècia, i que “no interpel·la tota la societat catalana”, sinó que és una proposta unilateral que “en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans”. Per tot això, fan una crida a no participar a l’1-O, ja que creuen que “aquest és el sentiment majoritari que es respira en molts barris populars on En Comú va guanyar les darreres eleccions”.

Els militants consideren que la proposta dels comuns és “la d’un estat plurinacional que se sustenti en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques de l’Estat i Europa”.

Aquest manifest era una de les tres opcions que s’havien de debatre en la reunió de la Coordinadora de Catalunya en Comú del 8 de juliol passat, però finalment no es va sotmetre a votació. De moment, el partit no ha decidit si cridarà a la participació, i es limita a considerar el referèndum com una mobilització.