candidats 14-f tercer dia campanya Catalunya

Quan queden dues setmanes justes per a les eleccions catalanes del 14 de febrer, els candidats a la presidència de la Generalitat continuen recorrent Catalunya per captar votants. Ha estat un tercer dia de campanya amb menys mítings que les dues jornades anteriors, ja que els presidenciables han reservat temps per preparar-se el primer debat televisiu (a TVE) de la cursa electoral. Aquest diumenge, les crítiques al candidat socialista Salvador Illa no han cessat, com tampoc els retrets a JxC des de les files d’ERC i la CUP pel que fa al calendari per fer efectiva la independència.

Alhora, hi ha hagut lloc per als tradicionals promeses electorals dels candidats. Entre aquests destaca, per exemple, la baixada de l’impost de successions proposada per alguns partits.

Toc d’atenció d’ERC, la CUP i comuns a Borràs

Fer efectiva la independència de Catalunya és un dels objectius de JxC si l’independentisme supera el 50 % dels vots el 14 de febrer. De fet, Laura Borràs s’ha compromès a “activar” la DUI tan bon punt això passi. D’aquest escenari se n’han distanciat tant ERC com la CUP, que han volgut fer un toc d’atenció al partit de Carles Puigdemont.

Pere Aragonès (ERC) directament ha tancat la porta i ha assegurat que implantar la república és una qüestió de “sumar majories” i no de “retòrica” i “declaracions”. En una línia similar, la CUP ha respost a JxC que la independència no s’assolirà “només aixecant la DUI” i els demana ser “realistes”. La formació de Dolors Sabater ho ha dit des de Lleida, on han defensat la pagesia catalana.

Els comuns de Jéssica Albiach, que apel·len a un tripartit amb ERC i el PSC, critiquen que Aragonès prefereixi pactar amb JxC, de qui afirmen que cada vegada té “una deriva més trumpista. En l’acte d’ECP ha participat l’alcaldessa Ada Colau, que també ha reivindicat els acords d'”esquerres” com el ja assolit a l’Ajuntament de Barcelona amb el pressupost.

Catalunya, un “infern fiscal”

Ha estat Ciutadans, la formació de Carlos Carrizosa, la primera a proposar una baixada generalitzada dels tributs. La líder del partit a Espanya, Inés Arrimadas, ha acusat JxC i ERC d’“asfixiar les butxaques” dels catalans i s’ha compromès a reduir el tram de l’IRPF i eliminar l’impost de successions perquè, ha afegit, Catalunya és ara mateix “un infern fiscal”.

La supressió de l’impost de successions i patrimoni ha estat un altre dels compromisos del partit de la candidata Àngels Chacón. El PDeCAT s’ha definit com el partit “clau” per garantir no només això, sinó en general una baixada de taxes a les classes mitjanes.

Illa continua en la diana dels rivals

Entre proposta i proposta, els retrets entre presidenciables continuen. El fins ara ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha estat un dels blancs principals de les crítiques en aquest inici de campanya. Aquest diumenge, Junts per Catalunya i el PP han continuat amb la mateixa estratègia.

El PP d’Alejandro Fernández ha comparat el candidat socialista amb el capità del Costa Concordia, vaixell que va naufragar el 2012 i va deixar una trentena de morts: Ha fugit del vaixell en plena tempesta, ha dit el líder del partit, Pablo Casado.

De la seva banda, Laura Borràs (JxC) ha afirmat que Illa no resoldrà els problemes de Catalunya: “Salveu-nos d’aquest salvador, que no ens salvarà de res”, ha dit, fent joc amb el nom del dirigent socialista. En el mateix matí, Illa ha acusat els darrers governs de la Generalitat de “debilitar Barcelona” i fer-la perdre inversió econòmica amb el procés independentista.

En canvi, Vox ha carregat contra tots els partits no independentistes. El partit d’extrema dreta s’ha presentat com el “vot útil” davant Ciutadans, el PSC i el PP, formacions que, diuen, “han abandonat els catalans” els darrers anys. En la seva visita a Lleida i per segon dia consecutiu, la comitiva d’Ignacio Garriga ha tornat a ser rebuda per un grup de manifestants, escena que tot fa pensar que es veurà més sovint durant aquesta campanya.