El d'avui era un ple d'estrena. Amb tots els consellers al seu lloc, el president Artur Mas ha desgranat el perquè de l'estructura que ha ideat darrere el govern. Un govern, diu Mas, aprimat i amb menys càrrecs eventuals per donar exemple des de casa ara que que els vents no bufen de cara. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Aquest govern ho té difícil. Però això no vol dir que no hagi d'intentar sortir de la crisi en què es troba el país i la Generalitat". Per sortir-ne, Mas ha dit que caldrà prendre algunes decisions que no agradaran. Sobretot, per estabilitzar les finances de la Generalitat, uns comptes en el punt de mira del govern central per si no compleixen les previsions de reducció de dèficit. ARTUR MAS, president de la Generalitat "No en som responsables, però no defugim la responsabilitat. Els reclamo col·laboració". Una col·laboració que no ha arribat dels dos principals partits de l'oposició. Socialistes i populars han exigit menys gestos i més decisions. JOAQUIM NADAL, PSC "Nosaltres no li posarem més difícil. Però no eludeixi responsabilitats ni creï conflictes. No busqui responsabilitats a fora". ALÍCIA SÁNCHEZ CAMACHO, PPC "Li demano que es deixi de discursos i paraules i que anem als deures, a les obligacions i als compliments. Pel que fa al nou govern, la resta de grups han coincidit a criticar la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, per l'actuació contra les consultes sobiranistes, amb l'única excepció de Ciutadans. A la rèplica, Mas els ha demanat que la jutgin pels actes com a consellera. Avui el Parlament ha donat llum verda a les comissions sectorials. També s'ha reformat el reglament per permetre que els dos integrants del grup Mixt, Solidaritat i Ciutadans, puguin dividir-se en dos subgrups, de manera que no hagin de compartir temps.

A les 10 h del matí ha començat el primer ple ordinari de la novena legislatura. La sessió ha servit perquè el president català hagi explicat l’estructura del nou govern i el full de ruta que vol seguir. Durant el discurs, Artur Mas ha dit que el nou govern “ho té difícil” per estabilitzar les finances de la Generalitat i aixecar econòmicament el país. Tot i això, ha afirmat que l’executiu “no defuig la responsabilitat” d’intentar sortir d’aquesta situació. Ha matisat, però, que el nou govern “no n’és responsable”. “En són uns altres, i el govern central també n’és responsable” ha dit Mas. Per això, el president ha reclamat la col·laboració de tots els grups parlamentaris catalans.

Mas també ha explicat els canvis que ha introduït en l’estructura del govern. Ha justificat el reforç del Departament de la Presidència per permetre “exercir un lideratge potent, sobretot en aquests dos primers anys que es preveuen més difícils”. També ha reiterat que aposta per l’austeritat i per crear un govern “d’ampli espectre” en què també tenen cabuda membres d’altres partits.