Artur Mas ha explicat que agafa la sentència amb serenitat i plena disconformitat, considera que és una sentencia que ‘no tocava’. L’expresident assegura que no tenen cap esperança que el Suprem els doni la raó. Però detalla que és ‘obligat que recorrem davant del Suprem, per arribar als tribunals d’Estrasburg’. Mas diu que ho faran sense esperança, però seguint l’ordenament establert, per arribar així, on hi tenen més confiança.

L’expresident defensa que no van fer cap acte delictiu, ‘se’ns diu que vam desobeir al Tribunal Constitucional’ i detalla que hi ha més casos de desobeiment al Constitucional i que no ha passat res, assegura que ‘la llei no és igual per tothom’. Defensa que tenen una condemna per defensar idees que no agraden i que a ‘l’Estat espanyol es persegueix a la gent per les seves idees, es combaten per terra mar i aigua’. Mas acaba la seva intervenció dient ‘ens volien agenollats i condemnats, però estem dempeus encarant el futur i seguint el camí que ens queda per davant’.

L’exvicepresidenta Joana Ortega diu que no es tracta de tres noms, sinó que al darrera de les tres persones condemnades, hi ha més gent, hi ha un poble. Defensa com Mas que aquesta sentència no els aturarà perquè continuaran lluitant perquè Catalunya exergeixi els seus drets. 

Ortega considera que la sentència va en contra de la llibertat. Detalla que ‘no se sent condemnada i que s’hagués preocupat si inhabilitessin al poble’. Anuncia que ‘arribaran a les darreres conseqüències’ i defensa que el procés participatiu del 9N va ser ‘un acte d’escoltar a les persones’.

L’exconsellera Irene Rigau insisteix en què recorreran aquesta sentència i aniran fins a on calgui perquè no van desobeir. Tot i que la sentència ha estat inferior a la que demanava la fiscalia, no l’accepten. Esperaven ser declarats innocents perquè van tirar endavant un acte democràtic. Rigau que és diputada al Parlament, ho continuarà sent perquè recorreran la sentència, i per tant, ara no és ferma.

En el torn de preguntes, l’expresident Mas ha explicat que avui la imatge internacional és la condemna i inhabilitació per haver fet una consulta a Catalunya, i per altra banda, la segona ministra escocesa ha anunciat un segon referèndum,. Aquesta, segons Mas, ‘és la comparació exacte entre una democràcia de qualitat i una democràcia de fireta, que és el que hi ha a l’Estat espanyol’. 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha participat de la compareixença dels tres condemnats per expressar la voluntat de continuar endavant tot i els obstacles que ‘s’estan trobant’.