ARTUR MAS, president de la Generalitat "El no al pacte fiscal i la mobilització a fons que es produeix a Catalunya ara ha de tenir una traducció a les urnes. Què millor en democràcia que preguntar a la gent? Què millor en democràcia que el poble decideixi? Les grans decisions les ha de prendre la gent. Les ha de prendre el poble. En aquests propers anys, en aquest propers quatre anys si pot ser, espero que sigui així, Catalunya s'haurà de pronunciar sobre el seu futur com a país i el seu futur com a nació. I això requereix aquest canvi de rasant, aquesta nova etapa, requereix que la gent sigui consultada, que hi digui la seva i que decideixi. Que decideixi lliurement, sense coaccions, sense amenaces, sense por."

Aquest dilluns el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha signat la dissolució del Parlament per tal que puguin celebrar-se les eleccions el proper 25 de novembre. Mas creu que la societat ha de decidir lliurement, ja que el país genera prou recursos com per mantenir l’estat del benestar actual. El president de la Generalitat s’ha queixat del sistema injust que grava Catalunya i s’ha compromès a explicar-ho a la cimera de presidents d’aquest dimarts per veure que són “motius més que justificats per cridar el poble a les urnes”. En aquest sentit, el president demana “pulcritud democràtica, pacífica i constructiva perquè Catalunya no va contra ningú”.

Segons Mas, “dins el marc de la democràcia, tot és possible plantejar-ho i discutir-ho. El primer pas són les eleccions”. Apunta que, per encarar aquest procés, es necessiten majories sòlides i que és feina de l’Estat actuar com un estat madur i deixar d’instaurar la por.  Segons el president, el món mira el que passa a Catalunya i per això és important que sigui un procés democràtic, pacífic i cívic. “El món ens observa”, diu Mas, que afegeix que l’opinió internacional també observa la reacció de l’Estat: “Els que utilitzen la estratègia de la por es retraten a ells mateixos”.