ARTUR MAS, president de CDC "Estem i molta gent a Catalunya està carregada de raó aquesta vegada per dir que, si aquest camí és el que hem de seguir, és perquè al final hem arribat a la conclusió que és l'únic que ens garanteix la identitat (el continuar sent) i el benestar (el viure millor). I si és l'únic, nosaltres que tenim la possibilitat d'enfocar-lo, l'hem d'enfocar. Altres potser ni s'ho plantegen, un procés així. Però nosaltres sí, perquè precisament nosaltres tenim la nostra història acumulada i som qui som. Si no fóssim res, no ens ho plantejaríem."

Mas ha relatat als delegats de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), reunits a l’Hotel Campus de Bellaterra, que la negativa del Govern central a la proposta de pacte fiscal i la manifestació multitudinària de l’Onze de Setembre han fet que s’accelerin els esdeveniments. El president del partit i de la Generalitat reconeix que aquella manifestació ha fet que ell es vegi obligat a dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades.

Artur Mas ha cridat els seus coreligionaris a accelerar el procés de transició nacional, però també a avançar sense presses per forjar majories el més sòlides possible que garanteixin l’avanç de Catalunya cap a la plena sobirania. “No cal córrer”, ha advertit també el líder de CiU.

El Consell Nacional de CDC ha servit per posar oficialment en marxa la maquinària electoral del partit. Les llistes s’aprovaran el 14 d’octubre en una sessió conjunta dels consells nacionals de CDC i UDC, l’altra part de la federació. La campanya serà dirigida per Lluís Coromines, que ja s’havia fet càrrec de la campanya electoral de CiU en les darreres eleccions municipals.

Com a eixos del programa electoral de CiU, a més d’accelerar la transició nacional amb la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, Artur Mas ha avançat els objectius de reactivar l’economia i mantenir l’estat del benestar, tot i que això últim ja ha avançat que serà difícil tenint en compte la delicada situació de les finances de la Generalitat.

Unió també aposta per l’estat propi

L’altre soci de la federació nacionalista també ha reunit avui el seu Consell Nacional. Aquí el debat ha estat més intens entre les diferents sensibilitats nacionalistes d’Unió Democràtica, però al final el partit democristià ha optat per fer un pas endavant cap al sobiranisme i sumar-se a l’aposta per l’estat propi.

El president del Consell Nacional d’UDC, Ramon Espadaler, ha assegurat que totes les corrents internes del partit veuen amb il·lusió la resolució aprovada al darrer Debat de Política General que fixa com a objectiu una consulta d’autodeterminació, però ha advertit que cal reconèixer la pluralitat de Catalunya i actuar amb responsabilitat per no trencar-ne la cohesió social. Tanmateix, Espadaler ha insistit que UDC sempre havia defensat el dret a l’autodeterminació.