La candidata d’Esquerra ha lamentat que avui es commemori una Constitució que “ens escanya, ens uniformitza i ens resta drets cada dia que passa”, un model d’Estat que considera “oposat” al que defensa el seu partit: “La Constitució i els que la interpreten imposen un model uniformador. Nosaltres volem que ningú no deixi de ser el que és”, ha afegit.

En un acte al CCCB amb el lema “La diversitat al Parlament”, Rovira ha defensat que Catalunya “és un poble de pobles que construeix un sol poble” i ha advertit els qui els acusen d’identitaris que estan equivocats: “Aquest procés democràtic no ha anat ni anirà mai d’orígens, llengües o banderes”, ha dit.

En una clara al·lusió al líder de Podem, Pablo Iglesias, que va acusar fa uns dies els sobiranistes de “despertar el feixisme”, Rovira ha replicat que “si hi ha atacs feixistes a la societat és perquè no hem sabut lluitar prou, ningú no ha despertat res”.

“Racisme institucional”

Tot plegat, en un acte en què Rovira ha reivindicat la diversitat de la llista d’ERC davant del “racisme institucional” de l’Estat. També hi ha intervingut, entre d’altres, el número nou de la llista, l’independent Ruben Wagensberg, conegut per la seva lluita en la crisi dels refugiats. Wagensberg ha assegurat que a Catalunya “s’ha d’acollir més i millor per responsabilitat, dret i deure”.

El parlament de Najat Driouech, filòloga i número 10 per Barcelona, ha estat ovacionat pel públic que omplia l’auditori en parlar sobre el vel musulmà: “Vull representar la totalitat de la ciutadania, no només el col·lectiu que vesteix com jo”, i ha avisat que arriba al Parlament per posar fi a “la motxilla d’estereotips”.