Mariano Rajoy ja ha respost a la invitació de Carles Puigdemont, de reunir-se fora d’Espanya. Considera que amb qui s’ha d’asseure és amb la guanyadora de les eleccions, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. Tot i això, es mostra disposat a “mantenir un diàleg” amb el govern que surti dels comicis, però afegeix que haurà de ser “en el marc de la llei”.

El president espanyol creu que “si hi ha bona voluntat, es compleix la llei i no s’adopten decisions unilaterals, les coses poden funcionar d’una altra manera“. S’ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans “perquè sigui així”. Però de la mateixa manera que s’ha mostrat obert a “mantenir un diàleg amb el govern que surti de les eleccions“, també ha deixat clar que no acceptarà “que se saltin la Constitució espanyola, l’Estatut d’Autonomia ni la llei”.

A la invitació que li ha fet Carles Puigdemont des de Brussel·les, de reunir-se per dialogar sense condicions prèvies, Rajoy ha respost que amb qui hauria d’asseure “és amb qui ha guanyat les eleccions, que és la senyora Arrimadas”. Tot i això, ha admès que haurà de parlar “amb la persona que exerceixi efectivament la presidència de la Generalitat”, però ha afegit que abans caldrà que aquesta persona prengui possessió de l’escó i pugui ser investit.

La retirada del 155

Rajoy ha explicat que l’article 155 deixarà d’aplicar-se “en la data que va establir el Senat, que és quan hi hagi un nou govern a Catalunya“. No ha volgut avançar si seria possible allargar-lo: “He d’esperar que es formi el govern i, com comprendran, no em posaré en el pitjor escenari possible”.

Sobre la situació judicial de Carles Puigdemont i la resta del govern i candidats, alguns encara a la presó, Rajoy ha dit que “no depèn en absolut de la votació d’ahir, sinó de les decisions que adopti la justícia. Som els polítics els qui ens hem de sotmetre a la justícia, no al revés”.