El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha referit a la macrooperació policial d’aquest dimecres a Catalunya com un mecanisme de defensa de la legalitat en un estat de dret i ha advertit que cada il·legalitat i vulneració tindrà resposta. Rajoy ha demanat als responsables de la Generalitat que deixin “les seves accions il·legals” i ha donat suport als càrrecs públics “amenaçats, insultats i coaccionats” per complir la llei.

“Cada il·legalitat i vulneració tindrà la seva resposta, que serà ferma, proporcionada i rigorosa.” Aquesta ha estat la lectura que ha fet el president espanyol, Mariano Rajoy, de la macrooperació policial contra l’1-O, que ha provocat almenys 13 detinguts. Rajoy ha qualificat l’acció del govern català de “desafiament a la nostra convivència” i ha insistit a la Generalitat que aturi el que considera una “escalada de radicalitat i desobediència”. “Són a temps d’evitar mals majors”, ha reblat.

Rajoy ha alertat que el vot és una expressió democràtica que han utilitzat molts règims repressius i ha repetit que la llei del referèndum es va aprovar al Parlament català “vulnerant les normes parlamentàries i silenciant els grups de l’oposició”. Per això, ha demanat als responsables del govern català que abandonin el projecte del referèndum i retornin a la llei i la democràcia perquè, segons el president espanyol, “no tenen cap legitimitat” per continuar.