L’Ajuntament s’ha sumat a la Marató d’Estalvi Energètic per reduir un 10 % el consum d’energia en una cinquantena d’equipaments municipals. La iniciativa es farà durant tot el mes de febrer, el que tradicionalment registra més consum energètic, en centres cívics i esportius, escoles i oficines municipals. Cada equipament ha triat quines actuacions fer, tot i que es posa èmfasi en accions quotidianes com ara pujar escales en comptes de fer servir l’ascensor, apagar el llum quan se surt d’una sala o tancar aixetes.

Amb aquesta marató, l’Ajuntament vol predicar amb l’exemple i conscienciar la ciutadania en l’estalvi energètic. “Hem detectat en molts llocs que hi ha poca cultura, i especialment a l’administració, en el consum energètic”, ha assegurat la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, en la presentació de la Marató. El regidor d’Energia, Eloi Badia, ha dit que cada equipament busca conscienciar els treballadors i usuaris per estendre les mesures després a casa.

Entre altres accions, es recomana fer servir mitja càrrega en la cadena del vàter o programar el nivell adient de temperatura de climatització. Cada setmana es farà un control de cada equipament i, a finals de febrer, es compararà tota l’energia consumida amb les dades de consum d’aquest mateix mes en en els últims tres anys. La marató coincideix, precisament, amb un mes, el febrer, en què tradicionalment hi ha més consum d’energia. Tot el que s’estalviï, traduït en diners, es destinarà al projecte ‘Als barris de la Marina hi posem tota l’energia’.

Cap a un estalvi major

La Marató és una de les accions d’un Pla d’estalvi i millora energètica que l’Ajuntament vol aplicar en 100 equipaments municipals. La intenció és reduir el consum elèctric un 20 %, el que suposaria estalviar el consum aproximat de 1.300 famílies. Amb una inversió de 8 milions d’euros, es canviarà la il·luminació antiga per llums tipus LED i es renovaran els tancaments perquè no hi hagi pèrdua d’energia. També es vol ajustar la potència contractada al consum real.

El PP encén la polèmica

En un comunicat, Alberto Fernández Díaz (PP) ha demanat la retirada de la Marató arran de les propostes concretes que han fet algunes escoles, com ara treballar amb mantes i abrics. “Colau insulta a les famílies”, ha dit Fernández Díaz, que ha afegit que per estalviar energia no calen “propostes esperpèntiques”. Eloi Badia ha explicat que cada centre ha decidit les accions en un procés participatiu amb els estudiants, i Janet Sanz ha exigit al líder del PP que treballi per derogar la reforma elèctrica al Congrés dels Diputats per afavorir l’autoconsum i la generació d’energies renovables.