maragall espionatge catalangate

(ACN i redacció) L’exconseller de la Generalitat i actual diputat i regidor d’ERC, Ernest Maragall, ha enviat una carta a l’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors Josep Borrell, en què li demana que condemni l’espionatge a líders polítics, com sembla que s’ha fet al mateix Maragall o al president del Parlament, Roger Torrent, mitjançant un programa anomenat Pegasus, segons una investigació dels diaris ‘El País’ i ‘The Guardian’.

El republicà considera “violat” el seu dret a la privacitat així com el dels seus contactes, i denuncia que “s’han produït intromissions inadmissibles en l’activitat d’institucions democràtiques que formen part essencial de l’estructura constitucional de l’Estat”, com el Parlament i “ben possiblement” el Govern.

Demana investigació i que es depurin responsabilitats

En la carta, Maragall recorda a Borrell que ell era ministre d’Afers Exteriors durant l’època del presumpte espionatge, la primavera del 2019, i li explica que han demanat al Govern espanyol que dugui a terme una investigació sobre l’afer i que depuri responsabilitats “ja sigui d’una o altra instància de les forces de seguretat o bé d’algun dels organismes d’intel·ligència de l’Estat”. El diputat i regidor considera intolerable la pràctica de l’espionatge i assegura que la va “constatar de primera mà” com a conseller d’Acció Exterior. “És possible que en aquell moment no només volguessin tancar delegacions del govern, sinó que també se’ns espiés sistemàticament com ja vam denunciar d’acord amb altres indicis i actuacions ben visibles?”, li pregunta.

Per tot plegat, demana a Borrell que reafirmi “el compromís democràtic en la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania” i constati “la necessitat de respectar els tractats i els convenis internacionals en defensa dels drets humans i dels drets civils i polítics”. “Mentre la qualitat de la democràcia espanyola continua caient, l’única resposta admissible per part d’aquells que es considerin demòcrates hauria de ser obrir aquesta investigació i arribar fins al final”, ha conclòs.