El líder d’ERC, Ernest Maragall, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), han protagonitzat un cara a cara pel model turístic de Barcelona al plenari municipal del mes d’abril. Ho han fet durant el debat d’una proposta d’ERC per crear un pla estiu abans del 30 de juny, amb mesures per mirar de minimitzar l’impacte del turisme massiu als barris de la ciutat, ara que es comença a recuperar l’arribada de visitants d’abans de la pandèmia.

Tot i que el govern municipal ha donat suport a la proposta d’ERC, el tinent d’alcalde socialista Jaume Collboni ha polemitzat amb Maragall, a qui ha recordat que fins ara els republicans han donat suport a les mesures de promoció i control del turisme que ha endegat l’Ajuntament, també amb la col·laboració de la Generalitat.

Molt de compte en caure amb discursos turismofòbics, fins ara ens donaven suport
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde

El president del Grup Municipal d’ERC, de la seva banda, ha assegurat que “volem una ciutat amb turisme, però no volem que la ciutat es desbordi. Ni turismofòbia ni massificació”, i per això ha demanat impulsar la limitació dels grups turístics a 15 persones i promoure el turisme de qualitat, entre d’altres.

La ciutat demana respecte, no un mercat desbocat. Ja coneixem aquest model i no deixarem que torni
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Els comuns no hi intervenen

Es dona la circumstància que des del govern municipal només els socialistes han intervingut en el debat sobre el turisme. En canvi, els comuns d’Ada Colau no ho han fet, tot i que el regidor de Ciutat Vella (Jordi Rabassa) ha denunciat el retorn d’“aglomeracions insuportables” al districte i ha anunciat que l’Ajuntament està treballant per limitar l’accés de turistes a alguns punts de Ciutat Vella.

Pel que fa a Junts, s’ha abstingut a la proposta d’ERC, mentre que Cs, el PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra.