“A Ciutat Vella, el govern de Barcelona està suspenent dramàticament”. Així de contundent s’ha expressat el líder d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, sobre la gestió que l’equip d’Ada Colau està fent en aquest districte. Per això, els republicans han presentat un pla de xoc ―que volen que s’anomeni compromís― per actuar en matèria d’habitatge, seguretat i espai públic.

Esquerra demana una unitat d’investigació policial específica amb Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per combatre “de manera efectiva” els narcopisos i els clubs cannàbics il·legals. També vol crear una oficina per detectar propietaris de pisos i edificis buits per negociar-hi o aplicar sancions previstes en la llei. Per controlar les ocupacions de pisos, proposa un equip de visualitzadors.

“La situació és exigent i preocupant”

Per reduir els conflictes de convivència a l’espai públic, el pla de xoc d’ERC proposa ampliar la plantilla d’educadors de carrer i treballadors socials al districte. També demana incrementar els efectius de neteja i un equip de mediació. “La situació és exigent i preocupant”, ha dit Maragall, que ha alertat que “si deixem perdre Ciutat Vella, estarem perdent Barcelona”.

El líder d’ERC ha presentat el pla acompanyat del portaveu municipal, Jordi Coronas, que presideix el districte de Ciutat Vella. “Aparcarem el color polític per treballar i esperem que el govern faci el mateix”, ha dit. Coronas ha xifrat en uns 50 M € anuals l’aportació extraordinària que l’Ajuntament hauria de fer a Ciutat Vella. “No és un problema de diners, sinó de voluntat política”, ha afegit Maragall.

El pla de xoc d’Esquerra arriba dos anys després que l’alcaldessa en pactés un altre amb Xavier Trias (aleshores PDeCAT). En aquell pla, dotat amb 5 M € per a l’estiu del 2018, ja es volia combatre els narcopisos i recollia accions en matèria policial, d’espai públic i neteja.