L’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reivindicat el diàleg durant la lectura del pregó de la Mercè 2019: “Cal parlar i escoltar”, ha dit. Des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, Carmena ha defensat que aquests dos verbs són “l’essència de la democràcia” i ha demanat defensar-la i “cuidar-la”. Com? Segons la pregonera, “amb respecte cap a les nostres normes i regles, que han de ser els protocols del nostre comportament”.

Per Carmena, parlar i escoltar és la identitat de Barcelona, una ciutat “única”, “sense exclusions” i “avançada sempre al seu temps i la seva història”. Malgrat no ser catalanoparlant, ha volgut tenir un gest cap a la llengua catalana i ha començat el discurs parlant aquest idioma. Un cop anunciat l’inici de la Festa Major, s’ha mostrat “obstinada” a unir Madrid i Barcelona, dues metròpolis que, creu, tenen molt en comú.

Manuela Carmena: dos anys a Barcelona

L’exalcaldessa de la capital espanyola ha recordat la seva breu estada a Barcelona durant el franquisme. Arribada a la ciutat l’any 1966, es va “enamorar” de la ciutat. Manuela Carmena va marxar-hi a viure amb el seu marit, tots dos represaliats pel règim i expulsats de la Universitat de Madrid. Durant la seva etapa a Catalunya, Carmena ha volgut destacar especialment dos records que l’han marcat fins ara. D’una banda, la Bomba, una barriada de barraques ubicada a l’Hospitalet, a tocar de la ciutat; i de l’altra, Pura Fernández, a qui defineix com una “mare coratge” que “lluitava pels drets que li furtaven”. Carmena explica que ella va ser l’advocada de Pura quan va ser ingressada a la presó el 1968 amb motiu de l’1 de maig.

Record als migrants morts al Mediterrani

Manuela Carmena ha aprofitat el pregó per denunciar la vulneració de drets humans que considera que s’està fent al mar Mediterrani. Ha lamentat que el valor de la “compassió” s’ha perdut a alguns països a canvi de “l’egoisme i la crueltat”. Lamenta que els governs “tanquin els ulls” davant l’onada de migrants que intenten creuar el mar però que moren ofegats. “Només l’empatia, el respecte i la consideració d’uns amb altres ens permeten créixer com a éssers humans”, ha conclòs la pregonera.