supermercat mascaretes
Foto: Xavi Calvo

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha fet pública aquest dissabte una guia de bones pràctiques per als treballadors que té com a objectiu frenar l’expansió del coronavirus. La publicació de les recomanacions -que ell mateix havia anunciat en rodes de premsa anteriors- coincideix amb la tornada a la feina dels treballadors no essencials, que a Catalunya serà el proper dimarts. Illa ha assegurat que per prevenir els contagis cal seguir tres normes clares: mantenir la distàncies de seguretat, rentar-se les mans sovint i tenir cura de la higiene als llocs de feina.

Les persones simptomàtiques o vulnerables no han d’anar a treballar

En primer lloc, la guia deixa clar que les persones que presentin simptomatologia compatible amb la covid-19 no han d’anar a treballar. Tampoc no ho han de fer les persones que hagin tingut contacte amb un afectat fins que no confirmin que no hi ha risc de contagi. Pel que fa a les persones grans, embarassades o amb afectacions mèdiques, la guia recomana que un metge n’acrediti “la seva necessitat d’aïllament” per gestionar la incapacitat temporal.

Entrades esglaonades i distància de mínim un metre

El manual recomana que les empreses implementin els seus plans de contingència per fer front a la crisis del coronavirus i obre la porta al fet que les entrades i les sortides dels treballadors es facin de manera esglaonada per tal de poder garantir la distància de seguretat mínima d’un metre i recomanable de dos. A més, els treballadors han de procurar mantenir-se separats en llocs comuns i evitar les aglomeracions de persones. Pel que fa als centres oberts al públic, com botigues, s’hauran de posar mesures per evitar el contacte entre el personal i el públic.

Les mascaretes no són obligatòries a la feina

L’ús de mascaretes només serà necessari, segons la guia, si el tipus de feina ho requereix. Pel que fa als desplaçaments, es recomana que les facin servir les persones que viatgen en transport públic i no les que van en cotxe o a peu. Per això, se’n repartiran uns 10 milions en les principals estacions de metro, bus i tren de tot l’estat. A més, el ministre ha recomanat fer servir prioritàriament el transport privat en els desplaçaments a la feina.

Les empreses han de garantir productes d’higiene

La guia assegura que els treballadors hauran de comptar amb productes d’higiene com sabó, solució hidroalcohòlica i mocadors per poder seguir les recomanacions d’higiene individuals. A més, explica que diàriament s’han de fer les tasques d’higienització reforçada amb productes autoritzats pel Ministeri de Sanitat.

Les recomanacions parlen també de ventilar l’espai de manera regular i reforçar les tasques de neteja de les instal·lacions. En el cas que es facin servir uniformes de feina, s’hauran de netejar a una temperatura d’entre 60 i 90 graus.

Cal tenir cura dels residus

Tot el material utilitzat per a la higiene personal com mascaretes, guants o tovalloletes han de llençar-se a la fracció resta.

No tocar-se els ulls, el nas i la boca

Pel que fa a la protecció individual, les recomanacions inclouen no tocar-se els ulls, el nas i la boca, així com rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó almenys durant 40 segons. En especial, es recomanable fer-ho després de tossir o després de tocar alguna superfície potencialment contaminada. Quan es tus, és important cobrir-se el nas i la boca amb la part interior del colze o amb un mocador d’un sol ús.