Més d’un centenar de persones s’han manifestat aquest diumenge a la tarda a la plaça de la Catedral per donar suport al poble bielorús. Fa setmanes que el país viu jornades de vaga i protesta als carrers, on hi ha una forta presència i repressió policial.

A ritme de l’Estaca de Lluís Llachl’himne que la oposició utilitzava durant la campanya electoral, la comunitat bielorussa establerta a la ciutat s’ha sumat així a les jornades de protesta que viu el país. No és la primera vegada que es manifesten, a finals de juny ja van convocar una concentració davant del consolat de Bielorússia, situat a Rambla de Catalunya, per denunciar la repressió que, diuen, exerceix el president.

Eleccions no reconegudes per la UE

Les jornades de protesta sorgeixen arran de les eleccions presidencials del passat 9 d’agost que van donar la victòria a Aleksandr Lukaixenko. No només els ciutadans creuen que hi va haver frau electoral, sinó que fa només uns dies la Unió Europea emetia un comunicat explicant que no reconeix els resultats dels comicis a Bielorússia. A més, va anunciar que imposaria “sancions dirigides als responsables de la repressió”.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, condemnaven “la violència” de les autoritats bielorusses davant unes protestes “pacífiques”, diuen, per part dels ciutadans. Els dos líders coincideixen que la Unió se situa “al costat de la gent de Bielorússia”. És per això que els 27 estats membres assignaran 53 milions d’euros “per donar suport al poble bielorús”.