Uns 700 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest Primer de Maig per reivindicar una república catalana com a eina per aconseguir drets socials i laborals. En la manifestació, convocada per la plataforma Alcem-nos, hi han participat entitats com l’Assemblea Nacional Catalana, la Intersindical-CSC, Súmate o el SEPC. JxC, ERC i la CUP també hi han donat suport.

Alcem-nos ha marcat una sèrie de drets laborals, socials, econòmics i polítics necessaris en una república catalana. Per exemple:

  • Salaris i pensions mínimes de 1.200 €.
  • Jornada laboral de 35 hores setmanals.
  • La fi de la discriminació laboral de les dones.
  • La rebaixa de les taxes universitàries d’un 30 %.
  • La derogació de la reforma laboral.

Reivindicació de l’esperit de l’1-O

En el marc de la situació judicial de dirigents polítics i manifestants pel referèndum de l’1 d’octubre, les entitats manifestants també han reclamat la fi de la “persecució política i judicial” contra docents, així com la llibertat dels polítics empresonats i el retorn de les persones que són a l’estranger.

En la manifestació també hi ha tingut cabuda el veto de la JEC a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ho ha definit com una “vulneració flagrant dels seus drets polítics” per part de l’Estat espanyol.