Un silenci sepulcral que es trencarà de cop a les 17.14 h amb un gran esclafit de so que se senti d’una punta a l’altra de la Diagonal. Aquesta és la proposta de l’ANC i Òmnium Cultural per a la mobilització de la Diada d’aquest any. Sota el lema “Fem la república catalana, fem el cim“, les entitats pretenen “tornar a sortir al carrer per demostrar que l’esperit de l’1 d’octubre continua ben viu“, segons ha dit la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzié, durant l’acte de presentació que s’ha fet aquest divendres al Palau Robert.

La Diagonal es dividirà en 38 trams, des del Palau Reial fins al carrer de Los Castillejos. I les inscripcions, que ja estan obertes, es faran per trams a través de la pàgina diada.assemblea.cat. Es demana a tothom que sigui al seu tram a partir de les 16 h. Una hora més tard, es farà un silenci absolut i a les 17.14 h un coet marcarà l’inici de l’onada de so, que arrencarà al tram 37, a l’altura del carrer de Los Castillejos. La cridòria s’anirà estenent fins a arribar a l’altra punta de la Diagonal, a Palau Robert, al ritme que marcaran les banderes que portaran els voluntaris. A mesura que l’onada vagi avançant, els manifestants aniran aixecant els cartells i les banderes que duguin.

“Volem donar la veu a la gent, després de tot el que ha viscut”, ha dit Paluzié, que ha explicat que, en aquesta ocasió, cadascú podrà portar la pancarta que vulgui: “No hi haurà missatges dirigits, no hi haurà lones”. “Hi haurà una veu lliure, que sigui la gent la que ens interpel·la i ens digui què sent i què reivindica“, ha afirmat. De fet, el vídeo que les entitats ja han fet circular per les xarxes amb les instruccions per la Diada diu ben clarament: “Vine amb la pancarta que vulguis, et volem sentir”.

Missatge als partits independentistes

La manifestació de l’11-S també pretén enviar un missatge als partits independentistes: “Deixeu-vos de baralles estèrils i poseu-vos treballar per una estratègia guanyadora que ens porti a aconseguir la independència del nostre país”, ha dit Paluzié. En aquest sentit, la presidenta de l’ANC ha assegurat que “estem molt millor que quan vam començar, però no hem fet el cim”. Per això, Paluzié ha fet una crida per aconseguir “que aquesta manifestació sigui un punt d’inflexió i ens doni forces també per encarar una tardor complicada“, en referència a l’inici, previsiblement, dels judicis contra els líders independentistes al Tribunal Suprem.

Presentació Diada 2018 Palau Robert

L’altre missatge que volen enviar les entitats va adreçat a l’Estat espanyol. “La repressió judicial i política té un únic objectiu: posar fi al moviment independentista”, ha assegurat Paluzié, que ha instat la gent a “demostrar-los que no ho aconsegueixen” i a “tornar a sortir al carrer per fer notar que l’esperit de l’1 d’octubre continua ben viu“.