L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Diputació de Barcelona s’han compromès a treballar per fer que l’espai públic sigui un lloc segur, lliure de violències masclistes. Així ho han anunciat durant la lectura d’un manifest institucional conjunt que s’ha fet aquest dilluns al migdia a la plaça de Sant Jaume amb motiu del 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
A l’acte hi han assistit l’alcalde Barcelona, Jaume Collboni; la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay; la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil; la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, i la presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol.
En el manifest, que ha llegit la periodista Júlia Beltran, s’ha posat de relleu que les violències masclistes a l’espai públic, incloent-hi espais com equipaments, comerços o transport, “són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere”, i una realitat “sovint invisibilitzada i normalitzada”. Es tracta d’agressions que sovint són situacions quotidianes com xiulets, comentaris grollers o invasions de l’espai físic i personal que “les dones pateixen des de molt joves”.
Davant d’això, les administracions demanen “la implicació de tothom” per aconseguir “espais lliures i segurs”. “Cadascú i cadascuna de nosaltres podem ser agents del canvi”, reclama el manifest i anima la ciutadania a “trencar tots els silencis”. Aquí la consellera, Eva Menor, ha reclamat la necessitat de tenir “moltes persones compromeses”, i ha volgut fer “un crit sobretot als homes que també denunciïn”. “Sense l’acompanyament de la ciutadania no podem erradicar aquesta xarxa que afecta la meitat de la societat”, ha recordat Albiol.
El compromís institucional
Davant d’aquesta realitat, les administracions s’han compromès a “dedicar totes els esforços i recursos necessaris” per garantir que “els espais siguin segurs i les vides de les dones siguin lliures”. En aquest sentit constaten que han de donar “més respostes valentes i integrals” i es comprometen a abordar totes les formes de violències masclistes, també les invisibles, les que es produeixen en la intimitat i les passen en espais públics.
A més, també asseguren que posaran tots els mitjans necessaris per erradicar les violències institucionals, i per millorar l’atenció de les víctimes i la coordinació entre tots els agents que hi intervenen en aquests casos.
Una pancarta pel 25-N al balcó de l’Ajuntament
A banda d’aquest acte institucional, l’Ajuntament de Barcelona també ha penjat al balcó de l’edifici una pancarta pel 25-N. L’acte s’ha fet a primera hora del matí en presència de l’alcalde. La pancarta s’hi pot llegir el missatge “25-N. Per una ciutat lliure de violències masclistes”.
Manifestació a la tarda al passeig de Gràcia
A la tarda s’ha convocat una manifestació al passeig de Gràcia que començarà a les 18.30 h. La marxa, convocada per Novembre Feminista, començarà amb la lectura d’un manifest i porta per lema “La vergonya i la por dels agressors. Governs i estats, assumiu responsabilitats”.