La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, ha qualificat de “greu error” i de situació “totalment injustificable” la decisió del jutge de no aplicar la moratòria en el desnonament d’un veí de Sants, que es va acabar suïcidant aquest dilluns, quan la comitiva judicial trucava a la porta de casa seva per per efectiu el llançament.

Reclama una aplicació garantista de la normativa

Martín assegura que és “fals” que no estigués ben acreditada la situació de vulnerabilitat d’aquest veí en l’informe elaborat pels Serveis Socials, com argumenta la justícia. En qualsevol cas, la regidora reclama que el criteri judicial ha de ser una aplicació garantista de la normativa que “protegeixi les persones que estan en una situació més feble”.

Espero que després d’això a cap jutge li passi pel cap no fer una interpretació garantista de la moratòria
Lucia Martín, regidora d’Habitatge

Martín recorda que aquesta era la primera ordre de llançament que tenia aquest veí, i que justament la moratòria hauria servit per “guanyar temps” i negociar amb la propietat, o poder buscar-li una altra alternativa d’habitatge.

Fins a 60 desnonaments setmanals

L’Ajuntament atén actualment entre 50 i 60 casos de desnonaments setmanals de persones en situacions de vulnerabilitat. Martín recorda que gràcies a la feina de la unitat antidesnonaments s’aconsegueixen aturar un 93 % dels casos. A la resta, però, es veuen obligats a arribar a la porta de la casa el dia del llançament. Justament, és el que va passar aquest dilluns amb el veí de Sants, quan tres membres dels equips antidesnonaments es van presentar a l’habitatge.

El recurs a la llei del lloguer, un altre “error greu”

Martín també ha qualificat d'”error greu” la voluntat del Govern espanyol de presentar un recurs al Tribunal Constitucional a la llei catalana de lloguers, que estableix un preu màxim a les zones més tensionades. “El que necessitem és una llei que blindi la normativa catalana i que permeti que s’estengui a tot l’estat”. Justament, aquest dilluns ja es va convocar una protesta davant la seu del PSC, contra el recurs del govern de Pedro Sánchez.