Després de l’ofrena, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet una crida a sortir al carrer aquest 11 de setembre per reclamar el dret a decidir, tot recordant que l’1 d’octubre és molt a prop. La presidenta ha descartat que hi hagi aldarulls durant la Diada d’aquest dilluns, “per molt que ho pensin, no hi haurà crispació ni tensió perquè el poble català és pacífic i democràtic” ha sentenciat Forcadell.

Posteriorment, ha estat el torn de l’Ajuntament que també ha fet la seva ofrena floral amb l’alcaldessa Ada Colau encapçalant la comitiva. Colau ha definit la Diada com una jornada “clarament reivindicativa” dels drets i llibertats dels catalans. A més, ha augurat una celebració massiva com en anys anteriors

Partits polítics i entitats també homenatgen Casanova

Un cop fetes les ofrenes institucionals, s’ha obert pas a les entitats i totes les formacions polítiques excepte el Partit Popular, que ha deixat de participar en l’acte, i Ciutadans, que no ha arribat a fer-ho mai. Com que les xiulades i el llançament d’objectes a algunes delegacions van esdevenir tradicionals, des de fa uns anys el públic queda lluny de la placeta on hi ha l’estàtua i es fan les ofrenes.

L’ofrena floral s’ha fet aquí tots els anys, llevat dels períodes més o menys llargs de dictadura de Primo de Rivera i de Francisco Franco, al llarg de la qual l’estàtua va romandre guardada als magatzems municipals. Amb la recuperació de la democràcia també es va recuperar aquesta tradició, que durant molts anys va ser l’acte central de l’Onze de Setembre.

Els líders espanyols reclamen una Diada de convivència

A primera  hora del matí, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet un tuit desitjant una  a tots els catalans una bona Diada  i demanar que sigui plena de llibertat, convivència i respecte. L’any passat, el president del govern espanyol va ser criticat perquè en tot al dia no va fer cap referència a la Diada. Qui també ha tuitejat ha estat Pedro Sánchez. El líder socialista ho ha fet amb un to molt similar a Rajoy, però demanat diàleg  per aconseguir un nou acord per Catalunya.

Hi hagut altres líders espanyols que també han desitjat una bona Diada els catalans, entre ells Pablo Iglesias i Albert Rivera.